Ο Βέρνερ Χόγιερ στην ΕΡΤ: «Η ευρωπαϊκή απάντηση είναι καλύτερη από τις εθνικές λύσεις» (video)

Υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο Βέρνερ Χόγιερ  μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Ραλλού Αλεξοπούλου. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πιστεύετε ότι μια ευρωπαϊκή λύση είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση;

Ότι κι αν κάνουμε εδώ και σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι καλύτερα από ότι σε εθνικό επίπεδο.  Έχουμε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και ταυτόχρονα υποχώρηση της ανάπτυξης, ερχόμαστε πιο κοντά σε στασιμοπληθωρισμό, και γι΄αυτό πρέπει να ανησυχούμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα δηλαδή την καινοτομία και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα. Ταυτόχρονα οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να στηριχθούν σε ότι έχει να κάνει με τις προσπάθειες τους να μειώσουν και να μετριάσουν το βάρος στους καταναλωτές. Η ευρωπαϊκή απάντηση είναι σίγουρα καλύτερη από τις εθνικές λύσεις.

Πόσο ευάλωτη πιστεύετε ότι είναι η ελληνική οικονομία απέναντι στις επιπτώσεις του πολέμου;

Πριν 10 χρόνια μιλούσαμε για την Ελλάδα ως μια ατομική – ξεχωριστή περίπτωση. Τώρα η Ελλάδα είναι στο ίδιο καράβι με όλους τους υπόλοιπους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυτό το φρικτό έγκλημα θα έχει τρομερή επίδραση στις οικονομίες. Θα έχει κυρίως επίπτωση στους λογαριασμούς της ενέργειας, οι πολίτες μας ήδη το νιώθουν και ίσως να είναι η μεγαλύτερη επίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε υποχωρήσεις στην ποιότητα ζωής μας, την καθημερινότητα μας σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση της ενέργειας.

Πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού κλάδου οι οποίες αναμένεται να “νιώσουν” τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία;

Είμαι πεπεισμένος ότι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι ακόμα και πάλι πολύ ελκυστική για τους τουρίστες και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε ως προς την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στον τουριστικό τομέα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος