O πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς στην ΕΡΤ: Παρά τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος, οι επιχειρήσεις δείχνουν να ανακάμπτουν

Array

Την αναγκαιότητα άμβλυνσης του ενεργειακού κόστους και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος επεσήμανε μιλώντας στο ERTNEWS ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, κ. Γιώργος Καββαθάς.

«Το κόστος της ενέργειας είναι αυξημένο στις επιχειρήσεις κατά 76% δήλωσε» και πρόσθεσε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι ένα πάγιο αίτημα των συναδέλφων του. «Δεν έχει να κάνει με τον κύκλο εργασιών» υποστήριξε ακόμη ζητώντας από τους αρμοδίους να επανεξετάσουν το αίτημα.

«Βραχνάς», όπως τόνισε, αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, όχι λόγω αμέλειας των επιχειρηματιών αλλά λόγω του πληθωρισμού, του ενεργειακού κόστους και της ισχνής δυναμικής των ταμειακών διαθέσιμων, «λιγότερο από ένα μήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συνιστά πρόβλημα που «αγγίζει» 4 στις 10 επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος αναλυτικά στην αύξηση του κόστους λειτουργίας, στάθηκε στην κατά 76% αύξηση του ενεργειακού κόστους, κατά 57,5% αύξηση των καυσίμων, κατά 53% του κόστους προμήθειας και κατά 26,2% του κόστους προμήθειας του εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα ήταν από την πλευρά του προέδρου τα μηνύματα που καταγράφτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, που δείχνουν την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και ισχνής ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς χωρίς κανένα περιορισμό και μέτρο από την Κυβέρνηση.

Μάλιστα στάθηκε στους δείκτες προσλήψεις – απολύσεις που δείχνουν ένα «θετικό», όπως είπε, «ισοζύγιο» με τις επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους να είναι περισσότερες (9,4 ο σχετικός δείκτης έναντι 8,5 που το μείωσαν), ενώ πάλι περισσότερες είναι εκείνες που έχουν διάθεση να το αυξήσουν στο εγγύς μέλλον (7,9 ο δείκτης έναντι 6,7 να το μειώσουν).

Σύνταξη: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος