Ο πρόεδρος της Fed δεν αποκλείει αύξηση του βασικού επιτοκίου και πάνω από το 5,1%

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Fed δεν αποκλείει αύξηση του βασικού επιτοκίου και πάνω από το 5,1%, αν δεν περιοριστεί ο πληθωρισμός

Το βασικό επιτόκιο της Fed, το οποίο αυξάνεται εδώ και έναν χρόνο με στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και πέραν του 5,1%, του επιπέδου που οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι θα σταματούσε, είπε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ.

«Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, κάτι που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο», είπε ο Πάουελ μιλώντας σε μια Επιτροπή της Γερουσίας.

Η Fed είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες προβλέψεις της τον Δεκέμβριο και θα τις επικαιροποιήσει στις 21-22 Μαρτίου, στην επόμενη σύνοδό της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε αρχικά σε ισχυρές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την 1η Φεβρουαρίου χαλάρωσε ελαφρώς τον ρυθμό, ανακοινώνοντας αύξηση μόνο 0,25%. Η τάση μπορεί να ανατραπεί, προειδοποίησε ο Πάουελ, και ο ρυθμός της αύξησης να επιταχυνθεί και πάλι.

«Αν και ο πληθωρισμός μετριάστηκε τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία μείωσής του στο 2% θα είναι μακρά και πιθανόν απότομη», σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής της Fed.

Η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το πιστωτικό κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης, ώστε να χαλαρώσει η πίεση των τιμών προς τα επάνω. Παρά τις προσπάθειες της Fed ωστόσο, η κατανάλωση παραμένει στα ίδια επίπεδα και τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 5,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη PCE (Ατομικές καταναλωτικές δαπάνες), τον οποίο προτιμά να παρακολουθεί η Fed γιατί πιστεύει ότι μετρά ακριβέστερα τον πληθωρισμό απ’ ό,τι ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Στόχος της Fed είναι να μειώσει τον δείκτη PCE στο 2%.

Ένας από τους κυβερνήτες της Fed, ο Κρίστοφερ Γουόλερ, είπε την περασμένη Πέμπτη ότι θα τασσόταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων και πέραν του 5,4% εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί γρήγορα και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμείνει τεταμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος