Νόβακ: Ούτε η Γκάζπρομ ούτε η Ρωσία ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Ούτε η Γκάζπρομ ούτε η Ρωσία φέρουν ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

«Φυσικά, με εξέπληξε σε έναν βαθμό η δήλωση του επικεφαλής ενός τόσο αξιοσέβαστου οργανισμού, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος προσπαθεί να μετατοπίσει τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο Νόβακ τόνισε ότι η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρεάστηκε από έναν μακρύ σε διάρκεια χειμώνα, ο οποίος ανάγκασε την εξόρυξη σημαντικών όγκων φυσικού αερίου από υπόγειες αποθήκες αερίου (UGS) στην Ευρώπη. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πήγε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021 κατηγόρησαν την Γκάζπρομ ότι περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αιχμής των τιμών της ενέργειας, πιστεύοντας ότι ο Ρώσος προμηθευτής, ο οποίος καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο, χειραγωγούσε τις ευρωπαϊκές τιμές.

Ως απάντηση η Γκάζπρομ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι παραδόσεις της στις χώρες της ΕΕ το φθινόπωρο του 2021 αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέραν αυτού όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της προς τις χώρες της ΕΕ εκπληρώθηκαν πλήρως. Το γεγονός αυτό, έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από τις ηγεσίες τόσο των επιμέρους κρατών της ΕΕ όσο και από την ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος