Νέο πλέγμα μέτρων για στήριξη τουρισμού και εστίασης εξετάζει η κυβέρνηση

Νέο πλέγμα μέτρων στήριξης για τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν αυτά τα μέτρα στήριξης και σε άλλους κλάδους αν υπάρχουν δυνατότητες.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι ο τουρισμός θα κινηθεί εφέτος σε περίπου διπλάσια επίπεδα από το 2020 και θα φτάσει στο 50% του 2019. Σύμφωνα με τον υπουργό, κάθε εβδομάδα του τρέχοντος lockdown κοστίζει περίπου 750 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε, πως είναι σημαντικό να ασκείται υπεύθυνη οικονομική πολιτική με δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι εκτροχιασμό, ώστε να μπορεί η χωρά να δανείζεται φθηνά. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ήδη το υπουργείο έχει ανακοινώσει μέτρα 2,5 δισ. ευρώ εφέτος για τη στήριξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός αυτός θα μεγαλώσει.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, προειδοποίησε ότι θα μεγαλώσουν το έλλειμμα και το χρέος εφέτος και θέλει προσοχή απέναντι στις αγορές. Ωστόσο, χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ προέρχονται από ιδιώτες.

Έχουμε προ πολλού εξαγγείλει και δουλεύουμε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ για τη δημιουργία ενός προγράμματος ΕΣΠΑ με επίκεντρο την εστίαση με σκοπό να τους διευκολύνουμε κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους όταν η πανδημία το επιτρέψει. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είναι στη διαδικασία της έγκρισης, μπορώ να σας πω ότι ναι, θα πάρουν χρήματα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τη στήριξη της εστίασης και την επανεκκίνηση της με προγράμματα ΕΣΠΑ μίλησε στο ίδιο ραδιόφωνο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι έχει δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα γιατί έμεινε κλειστή πρακτικά από την 1η Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ενώ όπως είπε είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν μετά την πανδημία και μετά από όλη αυτή τη ζημιά.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, λέγοντας πως βρίσκεται σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι των λαϊκών αγορών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό τους. «Εμείς όμως είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη δημιουργία των λαϊκών αγορών του 21ου αιώνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ως Υπουργός έχω αποδείξει ότι έχω στηρίξει πολύ τις λαϊκές αγορές όλο αυτό τον χρόνο. Ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές αγορές είμαι εγώ. Και θέλω να με εμπιστευτούν σε ένα νόμο που θα τους δώσει αξιοπρέπεια και εργασία για άλλον έναν αιώνα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος