Νέες αντικειμενικές: Πώς αλλάζει το τοπίο – Σε πόσες δόσεις η εξόφληση

Αυξήσεις έως και 250% κυρίως σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και οικιστικό ενδιαφέρον και μειώσεις έως 50% στην Περιφέρεια και την ηπειρωτική Ελλάδα, φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από το 2022.

Αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές, όπως Ιθάκη, Μύκονος, Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, κέντρο Αθήνας και στη λεγόμενη Aθηναϊκή Ριβιέρα. Μειώσεις έρχονται μεταξύ άλλων σε Φλώρινα, Φάρσαλα, Χίο, Νάξο και Άνω Λιόσια.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως η όλη μεταβολή θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. “Θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές” είπε μιλώντας στο Μέγκα.

“Είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες” είπε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι «στόχος είναι ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει το 2022 να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά».

«Οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αναπροσαρμοστούν για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης

Με άλλα λόγια η μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί θα υπάρξει και μια δεύτερη φάση, όπου θα μπουν στο μικροσκόπιο οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας των καταστημάτων, προκειμένου να προκύψει ο τελικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων.

Σε πρώτη φάση έγινε μια διεύρυνση του αντικειμενικού συστήματος για την κάλυψη της χώρας στο ποσοστό πια 98%.

Προς το παρόν οι αλλαγές επηρεάζουν μια σειρά από φόρους, όπως μεταβίβασης, χρησικτησίας, τέλος ακίνητης περιουσίας. Οι αυξήσεις δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις νέες ζώνες, στις νέες εντάξεις εντοπίζεται αύξηση στο 40% των 3.478 ζωνών, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 26%, όμως και σε πολλές περιοχές, μειώθηκαν οι τιμές ζώνης σε σχέση με την τιμή που οριζόταν εκτός του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, από τις ζώνες των νέων εντάξεων, μείωση της τιμής εμφανίζουν 1.509 ζώνες, δηλαδή το 43% των νέων εντάξεων, η οποία διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 18%. Όσον αφορά τις παλαιές, τις υφιστάμενες, 10.165 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος η τάση που εμφανίζεται από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών είναι ανοδική, καθώς οι 6.105 ζώνες σημειώνουν αύξηση κατά μέσο όρο 18%. Αμετάβλητες παραμένουν 2.729 ζώνες, συνιστώντας το 27% των υφιστάμενων ζωνών, ενώ μείωση παρουσιάζουν 1.331 ζώνες (το 13% των υφιστάμενων), η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 11%.

Ειδικότερα

Εκτός από την Ιθάκη (+250%, από 600 ευρώ/τ.μ. σε 2.100 ευρώ/τ.μ.), ψηλά στη λίστα των περιοχών όπου καταγράφονται αυξήσεις είναι

* Μύκονος : +229% (έως 3.950 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ.),
* Ρόδος +200% (στα 2.100 ευρώ/τ.μ. από 700 ευρώ/τ.μ.),
* Κως +108% από 650 σε 1.350 ευρώ
* Σαντορίνη :+105% (στα 2.250 ευρώ/τ.μ. από 1.100 ευρώ/τ.μ.) και
* Κέντρο Αθήνας : +95% (στα 3.600 ευρώ/τ.μ. από 1.850 ευρώ/τ.μ. )

Μειώσεις αντικειμενικών αξιών καταγράφονται σε:
* Φλώρινα -50% (στα 600 ευρώ/τ.μ. από 300 ευρώ/τ.μ.),
* Φάρσαλα -50% (στα 500 ευρώ/τ.μ. από 250 ευρώ/τ.μ.)
* Χίο: -44% (στα 450 ευρώ/τ.μ. από 800 ευρώ/τ.μ.,)
* Νάξο: -38% (στα 500 ευρώ/τ.μ. από 800 ευρώ/τ.μ.) και
* Άνω Λιόσια: -31% (650 ευρώ/τ.μ. από 450 ευρώ/τ.μ.)

Στην λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, με περιοχές όπου αναπτύσσονται νέα project αλλά και με πολλούς τουρίστες οι αυξήσεις φτάνουν έως και 93% στο
* Λαγονήσι : από 750 σε 1.450 ευρώ (+93%),
* Ανάβυσσος, από 1.050 σε 1.700 (+62%)
* Παλαιό Φάληρο, από 1.650 σε 2.750 ευρώ (+67%)
* Βουλιαγμένη, από 2.400 σε 3.850 ευρώ (+60%)
* Γλυφάδα, από 1.650 σε 2.550 ευρώ (+55%)
* Ελληνικό, από 1.700 σε 2.200 ευρώ (+29%)

Σημειώνεται ότι οι 4500 σελίδες που περιλαμβάνονται στο σχετικό ΦΕΚ περιλαμβάνουν ενδεικτικές τιμές για νεόδμητα πρώτου ορόφου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το 2022.

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, δέσμευση του υπουργείο είναι να μην υπάρξει αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, καθώς θα αναδιανείμει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Η σκυτάλη πλέον περνά στην ΑΑΔΕ που βάσει των νέων τιμών θα υπολογίσει τη φορολογητέα περιουσία του κάθε Έλληνα, με τη συνολική περιούσια να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 δις ευρώ. Τα όποια φορολογικά βάρη προκύψουν θα χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά τις μειώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

ΕΝΦΙΑ: Θα μπορούσαν να φτασουν και τις 12 οι δόσεις

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022, και θα πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις. «Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Προσθέτοντας πως «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν».

Αντικειμενικές αξίες: Ερωτήσεις – απαντήσεις και παραδείγματα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος