ertnews.gr

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη μεταβίβαση ακινήτων (video)

13/01 21:30
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τη μεταβίβαση ακινήτων (video)

Περισσότερα από 17 δικαιολογητικά, καθυστερήσεις και κωλύματα χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα την αγοραπωλησία των ακινήτων. Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας μοιάζει για τα Ελληνικά δεδομένα η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων χωρίς τη συλλογή δικαιολογητικών. Ένα σενάριο που φιλοδοξεί να γίνει πραγματικότητα από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, είναι ώρα να περάσουμε σε μία ψηφιακή εποχή καθώς «είναι πολύ σημαντικό το χρονικό διάστημα το οποίο περάσαμε και ήταν αρκετά μεγάλες και χρονοβόρες οι διαδικασίες» και προσθέτει πως με την βοήθεια του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης η ταλαιπωρία των πωλητών θα μειωθεί.

Στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συλλέγονται αυτόματα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά έγγραφα από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο εξουσιοδοτούμενος συμβολαιογράφος αναλαμβάνει την ηλεκτρονική συλλογή προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και την μεταβίβαση του ακινήτου. Στόχος να περιοριστούν οι χρόνοι που πολλές φορές οδήγησαν ακόμη και στη ματαίωση επενδύσεων στον χώρο των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Γιάννη Ρεβύθη κάποια από τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν σήμερα, αφορούν την ταυτότητα κτιρίου, το ενεργειακό πιστοποιητικό στις τακτοποιήσεις ακινήτων και το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλη Ακίνητης Περιουσίας), πιστοποιητικό που εκδίδεται από τους δήμους.

Ως μία άκρως αφιλόξενη χώρα παρουσιάζεται μέχρι τώρα η Ελλάδα στον τομέα της αγοραπωλησίας ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 156η θέση μεταξύ 190 χωρών σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Υπήρξαν αγοραπωλησίες που έχουν χρειαστεί ακόμη και δύο χρόνια περιγράφει η μεσίτρια Άννα Μωκάκου, κάτι που για τους ξένους επενδυτές αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ματαίωση μιας συμφωνίας. «Μπορεί για τους Έλληνες που είμαστε εξοικειωμένοι με το τέρας της γραφειοκρατίας αυτό να θεωρείται φυσιολογικό, όχι όμως για τους ξένους όπου στο εξωτερικό οι αγοραπωλησίες γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: «ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκάλυψε σε συνάντηση που είχε με με τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής πως στις αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επί χρόνια ταλαιπωρούν πολίτες και επαγγελματίες. Έπειτα ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία σε όλη την χώρα.

Το ψηφιακό έργο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Οι πόροι για την υλοποίηση του διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΛΕΡΙΑ ΔΟΛΑΨΑΚΗ

Διαβάστε ακόμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version