Νέα ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου στο Ρέθυμνο – Ποια προϊόντα αφορά

Σε ανάκληση της πιστοποίησης «Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης» σε τυποποιητική εταιρεία ελαιολάδου στο Ρέθυμνο προχώρησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Συγκεκριμένα, σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε ο φορέας ελέγχου του υπουργείου Γεωργίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Ζαχαράκης Κ. και ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση κατά το έτος 2020, διακίνησε 39.100 λίτρα ελαιόλαδο, με την ένδειξη «Σητεία Λασιθίου Κρήτης Π.Ο.Π.», και κατά το έτος 2021 2.416 λίτρα ελαιολάδου, με την ένδειξη «Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης Π.Ο.Π.», που έφεραν καταχρηστικά, τόσο τις ανωτέρω ενδείξεις, όσο και τις αντίστοιχες προδιαγραφές καταχώρησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών των παραπάνω ποσοτήτων στα αντίστοιχα αρχεία εισροών-εκροών.

Επιπλέον, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείψεις στην ορθή αναγραφή των επίσημων καταχωρισμένων ενδείξεων στα παραστατικά διακίνησης, καθώς και την επισήμανση των διακινούμενων προϊόντων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

• την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «Ζαχαράκης Κ. και ΣΙΑ Ο.Ε.» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την συσκευασία, με σκοπό την εμπορία, του ελαιολάδου με την ένδειξη «Σητεία Λασιθίου Κρήτης Π.Ο.Π.» και του ελαιόλαδου με την ένδειξη «Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης Π.Ο.Π.»

• την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος