Μνημόνιο συνεργασίας Grid Telecom και Telecom Egypt για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου

Παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Αιγύπτιου ομολόγου του Δρ. Amr Talaat και του επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα Mohamed Elghazawy υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) στρατηγικής σημασίας μεταξύ της Grid Telecom, και της Telecom Egypt. Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που έχει ως αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, υπέγραψαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt Adel Hamed.

Η Grid Telecom αποτελεί θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Telecom Egypt τον πρώτο ολοκληρωμένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Αιγύπτου και έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή. Η στρατηγική συμφωνία θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπερσύγχρονων και διεθνούς εμβέλειας δικτύων της Telecom Egypt και της Grid Telecom, μέσα από την υφιστάμενη και μελλοντική οπτική διασύνδεσή τους με γειτονικές χώρες.

Με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου, πραγματοποιήθηκαν επίσης διμερείς συνομιλίες μεταξύ Υπουργών και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών πάνω σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Καινοτομία και η Επιχειρηματικότητα.

Το διεθνές δίκτυο της Telecom Egypt εκτείνεται σε πάνω από 140 σημεία σύνδεσης σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία έχει επενδύσει εκτενώς στην υποθαλάσσια καλωδιακή της υποδομή και παρέχει τη συντομότερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, καθιστώντας όλα αυτά τα χρόνια την Telecom Egypt, προτιμητέο εταίρο πολλών διεθνών τηλεπικοινωνιακών φορέων.

Η Grid Telecom, με εγχώριο δίκτυο οπτικών ινών που αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 4.000 χλμ., αποτελεί το όχημα δραστηριοποίησης του ΑΔΜΗΕ στην αγορά τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας ήδη πολλαπλή οπτική διασυνδεσιμότητα μεταξύ της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, εκμεταλλευόμενη την δικτυακή υποδομή της σε Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, αξιοποιεί τη θέση της ως ένας βασικός ουδέτερος κόμβος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Grid Telecom και την Telecom Egypt είναι η αρχή για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου με υποδομή υποθαλάσσιου δικτύου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας πρόσθετης συστηματοποιημένης συνεργασίας. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες, καθώς η διαδρομή του δικτύου επιτρέπει τη σύνδεση των χωρών μας και των ηπείρων μας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την εκθετική ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τεχνολογίας».

Ο Υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Αιγύπτου Δρ. Amr Talaat δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την αναπτυσσόμενη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης. Η νέα αυτή συνεργασία μεταξύ δύο στρατηγικών παικτών στην περιοχή έχει ως στόχο, όχι μόνο να βελτιώσει τη διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά κυρίως να καλύψει τις αυξανόμενες και μελλοντικές ανάγκες των χωρών της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ, διευρύνοντας τις σχέσεις που έχει ήδη αναπτύξει στην Αίγυπτο για τη δημιουργία υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινά μία εποικοδομητική συνεργασία με την Telecom Egypt και θέτει ισχυρές βάσεις για νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται πλέον και στις Τηλεπικοινωνίες. Η υπογραφή στρατηγικού Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων παγκοσμίως, αναβαθμίζει περαιτέρω τη στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης του Ομίλου μας και μπορεί να συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt Adel Hamed σχολίασε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δουλέψουμε από κοινού με την Grid Telecom, καθώς αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει τη στρατηγική μας για περαιτέρω επέκταση της διεθνούς μας υποδομής και αύξηση της γεωγραφικής ποικιλομορφίας του ενεργητικού μας. Με την Grid Telecom ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο, θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την εμβέλειά μας στην Ευρώπη, μέσω του εκτεταμένου δικτύου της Εταιρείας εντός και πέραν των ελληνικών συνόρων».

Ο Διευθυντής της Grid Telecom Γεώργιος Ψυρρής δήλωσε: «Η Grid Telecom, στα μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή της, έχει επιτύχει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και αναγνωρίζεται ήδη ως ένας από τους βασικούς παρόχους στην τηλεπικοινωνιακή αγορά χονδρικής. H υπογραφή αυτού του Μνημονίου με την Telecom Egypt σηματοδοτεί την έναρξη μίας σημαντικής συνεργασίας με έναν ισχυρό σύμμαχο, ενισχύοντας τη διεθνή παρουσία μας και επιβεβαιώνοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Εταιρείας μας».

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι επιφορτισμένος με τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Όραμα της εταιρείας είναι να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς και εξωστρεφείς Διαχειριστές στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους μετόχους του, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. www.admie.gr

Σχετικά με τη Grid Telecom

Η Grid Telecom ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019, είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και αποτελεί το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εθνικούς και διεθνείς παρόχους. www.grid-telecom.com

Σχετικά με την Telecom Egypt

Η Telecom Egypt είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος οργανισμός τηλεπικοινωνιών στην Αίγυπτο, ο οποίος παρέχει όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων σταθερών και κινητών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων. Η Telecom Egypt έχει μακρά ιστορία στην εξυπηρέτηση πελατών για περισσότερα από 160 χρόνια διατηρώντας ηγετική θέση στην αιγυπτιακή αγορά τηλεπικοινωνιών και προσφέροντας σε επιχειρήσεις και ιδιώτες την πιο προηγμένη τεχνολογία, αξιόπιστες λύσεις υποδομής και το ευρύτερο δίκτυο υποβρυχίων καλωδίων. www.te.eg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος