Μίνι «ασφαλιστικό»: Οι οχτώ αλλαγές που επηρεάζουν τους ασφαλισμένους

Array

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, ενιαίους όρους αντιμετώπισης της αναπηρίας καθώς και άλλες διατάξεις μεταξύ των οποίων η αναγνώριση της «μάχιμης 5ετίας», η παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ στην 10ετία και η ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

Με τις διατάξεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη αίρονται αδικίες του συστήματος, προς όφελος των ασφαλισμένων και της κοινής λογικής και του δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται σύμφωνα με τον υπουργό, για παράδειγμα οι δύο διατάξεις που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Η πρώτη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για 10ετή παραγραφή των αξιώσεων του Φορέα, εφόσον βέβαια αυτές, για το συγκεκριμένο διάστημα, δεν έχουν αναζητηθεί.

Όπως διευκρίνισε όμως ο κ. Χατζηδάκης, το μέτρο δεν αφορά το σύνολο όσων χρωστούν στον ΕΦΚΑ καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και ηθικό ζήτημα για όσους καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές τους. Αντίστοιχη ρύθμιση «κοινής λογικής» είναι και η εναρμόνιση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση, μεταξύ ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.

Οι 8 παρεμβάσεις που στόχο έχουν, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, να μπει τάξη σε αποσπασματικές διατάξεις, με παρεμβάσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών, είναι:

-Θεσπίζεται πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις. Αφορά κυρίως συντάξεις που ο κοινωνικός πόρος αντιμετωπίστηκε ως εισφορά, όπως βενζινοπώλες, συμβολαιογράφους και αρτοποιούς. Κάποιοι από αυτούς, διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ το μήνα. Το πλαφόν ορίζεται στα 1.382,4 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016.

-Αύξηση δόσεων πάγιας ρύθμισης σε 24 δόσεις αντί 12. Ελάχιστο μηνιαίο ποσό παραμένει στα 50 ευρώ. Διευκολύνονται κάποιοι ώστε να τηρήσουν την ρύθμιση με μεγαλύτερη ευκολία.

-10ετή παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ

Οι μισθωτοί δεν θίγονται από αυτή την παραγραφή.

Οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να μην δεχθούν το σύνολο ή μέρος της παραγραφής ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλιστικό χρόνο ή και να πάρουν υψηλότερη σύνταξη. Αυτό συμβαίνει γιατί όσα έτη παραγραφούν, δεν θα υπολογίζονται ως ασφαλιστικός χρόνος και στην πράξη θα οδηγούν σε χαμηλότερη σύνταξη.

Όσοι ρύθμισαν χρέη τα οποία εντάσσονται στην περίοδο της παραγραφής, δεν θα αδικηθούν.

Από το 2027, και εφόσον ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκκαθάρισης από το 2006 έως το 2012, ο χρόνος παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη.

– Επέκταση του δικαιώματος της μάχιμης 5ετίας σε όλους τους ένστολους. Αφορά κάποιες ειδικότητες στρατού που δεν έχουν παραμεθόριο, κατηγορίες πυροσβεστών κλπ. Θα πρέπει βέβαια να καταβάλλουν τις αντίστοιχες εισφορές.

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς στο ΤΠΔΥ. 1%. Το ταμείο όταν στο παρελθόν ήταν ελλειμματικό, στηρίχθηκε από την εισφορά. Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, δεν απαιτείται πλέον πρόσθετη εισφορά.

– Παύση της ποινικής δίωξης των οφειλετών, εφόσον εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Δίνεται έτσι το δικαίωμα στους συνεπείς ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, η υπόθεσή τους να μπαίνει στο αρχείο. Θα επανέρχεται, όταν παύσουν να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης

– Ενιαιοποίηση κανόνων αναπηρίας. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας. Ωφελούμενοι οι παλαιοί, προ του 1993 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ. Πλέον, θα υπάρχει κι ενιαία ημερομηνία καταβολής της σύνταξης από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

– Ο ΟΠΕΚΑ εντόπισε πολίτες που λάμβαναν αναπηρικά επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν, χωρίς όμως δόλο. Πλέον, παύει η αναζήτηση εκκρεμών οφειλών από ποσά που έλαβαν καλόπιστα. Για τις λοιπές περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, όπως η τριετής παραγραφή των οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, και η μη αναζήτηση οφειλών χαμηλών έως 50 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος