Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου – Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (2/4) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Τα χρηματιστήρια άνοιξαν ξανά μετά το Πάσχα των καθολικών, με λιγοστές οικονομικές πληροφορίες ή δεδομένα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κινήσεις των επενδυτών.

Του Παντελή Μάνου

Οι αξιωματούχοι της Fed την περασμένη εβδομάδα άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, διατηρώντας την πρόβλεψη για περικοπές 75 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2024. Κατά 60% πιθανολογείται ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα έρθει τον Ιούνιο.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ «εναρμονίζονται με ό,τι θα θέλαμε να δούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα στοιχεία για τις προσω-πικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE). Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κατηφορίζει σ’ έναν «δρόμο που έχει και λακκούβες» πρόσθεσε.

Ο κ.Πάουελ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για περικοπές», είπε. Προειδοποίησε δε ότι τα επιτόκια στο μέλλον θα είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι τώρα, αλλά δεν αναμένει να επιστρέψουν στα «πολύ, πολύ» χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την πανδημία.

Σε εγχώριο επίπεδο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, στο εξωτερικό περιβάλλον και εγχω-ρίως, που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η εκτιμώμενη ενίσχυση μέρους του διεθνούς εμπορίου φαίνεται να ευνοεί τις εξωστρεφείς εγχώριες βιομηχανίες, όπως και κλάδους υπηρεσιών με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά».

Στα νοικοκυριά, η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας του τελευταίου μήνα φαίνεται να αμβλύνει σε ένα βαθμό τις πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα από το υψηλό επίπεδο τιμών. Με τη χειμερινή περίοδο όμως να ολοκληρώνεται, αναμένεται έντονη κινητικότητα στις αγορές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, με θετικές προσδοκίες για την τουριστική σεζόν που έρχεται,αναφέρει το ΙΟΒΕ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,12%, στο Πα-ρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει ανεπαίσθητη πτώση σε ποσοστό 0,06%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,34%, το Μιλάνο ενισχύεται μόλις κατά 0,04% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,23%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 120 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε κοντά στις 1393,84 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,00%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,40%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 15 bps στο 3,82%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 9 μονάδες, στο 3,25% ενώ η α-πόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,46%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σημαντικές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 1,58%, στα 85,03 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 1,37%, βρίσκεται στα $ 88,62.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρε-τανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0793 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 151,65 γιεν/δολ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος