Μετατροπή καυστήρα θέρμανσης: Ειδικός μιλά στην ΕΡΤ για το πόσο κοστίζει και πότε συμφέρει (video)

Array

Με την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου πολύς λόγος γίνεται για το αν συμφέρει κάποιο νοικοκυριό ή πολυκατοικία να θερμανθεί ξανά με πετρέλαιο. Επιλογή που μεταξύ άλλων προϋποθέτει την αντικατάσταση ή μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης. Για το πολύπλοκο αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία, μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Αργυρίου, πρόεδρος των Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου.

Το θέμα αφορά 40.000 συνδέσεις φυσικού αερίου με κεντρική θέρμανση σε όλη την Ελλάδα δήλωσε ο κ. Αργυρίου τονίζοντας ότι στο σύνολό τους οι πολυκατοικίες ή οι μονοκατοικίες αυτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κεντρική θέρμανση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δίχως μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον τεχνικό, θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από έναν εξειδικευμένο εγκαταστάτη το λεβητοστάσιο για να διαπιστώσει αν το οίκημα διαθέτει λέβητα, καυστήρα και δεξαμενή πετρελαίου. «Αν τα έχουν όλα αυτά, με ένα κόστος 500 ευρώ θα κάνουν τη μετατροπή. Πολλές πολυκατοικίες έχουν βάλει λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε πετρέλαιο», εξήγησε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου.

Και όπως πρόσθεσε στην εκπομπή «Συνδέσεις», αν δεν έχουν καυστήρα και δεν έχουν δεξαμενή πετρελαίου που είναι το σύνηθες -γιατί απαγορευόταν να είναι στον ίδιο χώρο- σε αυτή την περίπτωση το κόστος μετατροπής από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 2.000 – 2.500 ευρώ.

Μιλώντας για την πλειοψηφία των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, με τους επιτοίχιους λέβητες στο μπαλκόνια που αριθμούν τις 400.000 κατοικίες, ο κ. Αργυρίου δήλωσε ότι θα χρειαστεί πριν καταπιαστούν με τεχνικά ζητήματα να κάνουν συνελεύσεις στην πολυκατοικία: Θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή από όλους τους ιδιοκτήτες ή από την πλειοψηφία ανάλογα με το καταστατικό τους. Να μην έχουν ενοικιασμένα διαμερίσματα, να μην έχουν κλειστά διαμερίσματα, να μην είναι διαμερίσματα AirBnB για να έχουν βάλει επιτυχώς λέβητα. «Αν λοιπόν τα ξεπεράσουν όλα αυτά και συνεννοηθούν μεταξύ τους που δεν το βλέπω, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε, «αν υπάρχει λέβητας, καυστήρας και παλιά δεξαμενή και αν οι κεντρικές στήλες έχουν νερό υπό πίεση, δηλαδή είναι κατάλληλες και δεν έχουν κοπεί και οι σωληνώσεις μέσα στα διαμερίσματα, τότε το κόστος είναι 100 ευρώ περίπου ανά σώμα για να η σύνδεση». Σε διαφορετική περίπτωση, αν η πολυκατοικία διαθέτει μόνο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο το κόστος μετατροπής φτάνει τα 7.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος