Μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος – Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια

Array

Μεγάλες μειώσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των τιμών στην χονδρική. Οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών από τους παρόχους και όλα δείχνουν πως η πτώση των τιμών θα είναι εντυπωσιακή.

Αν και οι ενεργειακές αγορές παραμένουν ασταθείς, οι οιωνοί είναι καλοί και δείχνουν ότι τα τιμολόγια λιανικής του Φεβρουαρίου θα είναι αρκετά φθηνότερα. Η μέση χονδρική τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 66 ευρώ, κατά 41% χαμηλότερη από τον Δεκέμβρη.

Πτώση 30% καταγράφεται μέχρι στιγμής και στην χονδρική τιμή ρεύματος, που από 277 ευρώ τον Δεκέμβριο, πλέον κυμαίνεται στα 193.

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η τιμή λιανικής της κιλοβατώρας θα υποχωρήσει στα 30 λεπτά, με τις επιδοτήσεις να ψαλιδίζονται ανάλογα, ώστε η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές να διατηρηθεί στα 16 λεπτά.

Τα σκαμπανεβάσματα ωστόσο της λιανικής αγοράς ρεύματος έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ειδικά τις πιο ενεργοβόρες. Με κοινή τους επιστολή στον πρωθυπουργό, οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας, κάνουν λόγο για υπαρξιακή απειλή, ειδικά για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές βιοτεχνίες, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ζητούν εγγυημένες τιμές ρεύματος σε επίπεδο τριμήνου και τη δυνατότητα να συνάπτουν διμερή συμβόλαια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος