Με «πέναλτι» στο επιτόκιο η επανένταξη σε ρύθμιση χρεών – Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου

Με ένα μικρό «πέναλτι» το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει μια ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους, να πιάσουν και πάλι το «νήμα» της ρύθμισης χρεών

Με ένα μικρό «πέναλτι» που κατά πληροφορίες θα αφορά στο επιτόκιο, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει μια ακόμα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους, να πιάσουν και πάλι το «νήμα» της ρύθμισης χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχασαν λόγω της δίδυμης κρίσης: της πανδημίας και της ενέργειας. 

Μετά τον αποκλεισμό (κυρίως λόγω Βρυξελλών) των σεναρίων για νέα (καινούργια) ρύθμιση, στο τραπέζι βρίσκεται η προσφορά μιας δεύτερης ευκαιρίας σε όσους δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των οικονομικών βαρών που τους φόρτωσαν πανδημία και ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός ρύθμισης. 

Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να προληφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, μετά και τη ραγδαία αύξηση του κόστους χρήματος που τροφοδοτεί ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Το ακριβό χρήμα έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα αγκάθια του πληθωρισμού και του ανατιμητικού κύματος στην αγορά, παράγοντες που έχουν πιέσει ιδιαίτερα τα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. 

Η δεύτερη ευκαιρία πρόκειται να δοθεί σε φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων. Οι εν λόγω οφειλέτες, θα μπορέσουν να επανενταχθούν στη ρύθμιση με ένα «πέναλτι». Η επιβάρυνση για λόγους δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων που συνεχίζουν να πληρώνουν αδιαλείπτως, θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ όλων των ενδιάμεσων δόσεων από την ώρα απώλειας της ρύθμισης έως την ανάκτησή της. Το δεύτερο σενάριο ωστόσο φαίνεται να …χάνει έδαφος καθώς απαιτεί αρκετό χρήμα για όσους έχουν χάσει εδώ και πολλούς μήνες τις ρυθμίσεις τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγια ρύθμισης θα επανεξεταστεί εφέτος, υπό το πρίσμα της εξέλιξης των επιτοκίων του ευρώ. Σημειώνεται ότι για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 12 δόσεις ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ.  Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%. 

Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν απώλεια της ρύθμισης ακόμα και για έναν στους δύο που εντάχθηκαν. Για παράδειγμα στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις 600.225 επιμέρους ρυθμίσεις χρεών, 266.829 απώλεσαν τη ρύθμιση 140.429 είχαν ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις 192.967 παραμένουν ενεργές. 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και ξεπερνούν πλέον (ανεπίδεκτα είσπραξης και εισπράξιμα) τα 155 δισ. ευρώ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία 45,4 δισ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Νοέμβριο  παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούσαν τα 113,4 δισ. ευρώ. 

Μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους κοντά στο μισό δισ. ευρώ  αν και το πλήθος των ΑΦΜ με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίστηκε οριακά στα 4.094.981 από 4.176.249 τον Οκτώβριο. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν σε 6,703 δισ. ευρώ από 6,228 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και το σύνολο συσσωρευμένων και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε σε 113,385 δισ. ευρώ.  Από αυτά 39 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων και 74 δισ. ευρώ χρέη νομικών προσώπων, συνολικά 26,270 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης και το πραγματικό ληξιπρόθεσμο περιορίζεται σε 87,116 δισ. ευρώ. 

Τον Νοέμβριο, 1.406.550 φορολογούμενοι βρίσκονταν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων στο ενδεκάμηνο 2022 η ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα χρέη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος