Πώς θα αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και σε ποιες κατηγορίες συνταξιούχων – Εργατολόγος εξηγεί (video)

Στις αυξήσεις των συντάξεων αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» η εργατολόγος Μαργαρίτη Κάρδαρη, αναλύοντας ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα δουν άμεσα αυξήσεις και ποιες με ένα σταδιακό τρόπο, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Από 1/1/2023 με νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί, ξεπαγώνουν οι συντάξεις μετά από 12 και περισσότερα χρόνια και έχουμε μία υπόσχεση – όχι ακόμα ρύθμιση – ότι θα υπάρξει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδικά για τις αυξήσεις των συντάξεων, το ύψος θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης και του πληθωρισμού και δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το ύψος του πληθωρισμού.

Αναμένουμε από 4.5 έως 5% την αύξηση των συνταξιούχων, την οποία θα την δουν όμως κυρίως οι συνταξιούχοι που είναι μετά το Μάιο του 2016, οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι, οι παλαιότεροι, περίπου 800.000, επειδή έχουν προσωπική διαφορά λόγω της αναπροσαρμογής, η όποια αύξηση θα απορροφηθεί από το ποσό αυτό και σε μελλοντικές αυξήσεις, θα αρχίσουν να παίρνουν και αυτοί, όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Αν έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 50 ευρώ δεν θα δουν την αύξηση, αν είναι οριακά κοντά στα 50 ευρώ θα δουν και αυτοί οριακά μικρή αύξηση.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους από το 2021 έως το 2022 έχουμε πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 2,2& έως 10%, ανάλογα με τα εισοδήματα και αφορά εισοδήματα που είναι πάνω από 10.000 ευρώ.

Αυτό δεν ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, έχουμε τη διαβεβαίωση ότι 1/1/2023 θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ, όπως και στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς, ιατρούς ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, αλλά και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ως προς τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το όριο είναι 20.000 ευρώ για μη μισθωτούς (αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες) και 6.000 ευρώ για τους αγρότες, στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται οι εξαγορές πλασματικών ετών και δεν υπάρχει πλέον ο επιμερισμός κύριας εισφοράς και προσθέτων τελών.

Από τη στιγμή που θα υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση και θα πάρουμε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, θα πάρουμε δίμηνη προθεσμία, να καταβληθεί εφάπαξ το επιπλέον ποσό, ώστε να μπορεί να προχωρήσει και η έκδοση της σύνταξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος