Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία της οικονομίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο όπου το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός είναι οι δύο δείκτες – κλειδιά, που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των αποφάσεων τόσο σε επίπεδο λήψης έκτακτων μέτρων ανακούφισης των πολιτών από τις ανατιμήσεις όσο και σε επίπεδο διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε την αυλαία των εκτιμήσεων για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε πορεία ανάκαμψης – σε άλλες χώρες με ταχύτερο και σε άλλες με ηπιότερο ρυθμό – ωστόσο δεν παρέβλεψε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πλέον να έχουν ένταση και διάρκεια.

Η πρώτη αυτή εικόνα περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς διαμορφώνεται μία πολύ εύθραυστη ισορροπία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων να πρέπει δώσουν λύση σε μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση όπου οι παράμετροι είναι οι εξής: από τη μία πλευρά είναι οι πιέσεις που ασκεί η οικονομική ανάκαμψη (για την ακρίβεια τα «γεράκια» της ευρωζώνης) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συσφίξει την νομισματική της πολιτική προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία ενδέχεται να φρενάρει την ανάπτυξη στις ευαίσθητες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου και από την άλλη πλευρά το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις ροκανίζουν τα εισοδήματα και αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν με έκτακτα μέτρα στήριξης, τα οποία με τη σειρά τους ανεβάζουν τις δημόσιες δαπάνες την ίδια ώρα που πλησιάζει επικίνδυνα το τέλος της δημοσιονομικής ευελιξίας, που είχε αποφασιστεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι επόμενες εβδομάδες είναι ακόμα πιο κρίσιμες με δεδομένο όπως συνηθίζει να επισημαίνει και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι η χώρα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Τρεις είναι οι ημερομηνίες – σταθμοί στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον:

  • 15 Φεβρουαρίου: η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Ήδη με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat τον πρώτο μήνα του 2022 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 5,5% από 5,1% το Δεκέμβριο του 2021
  • 23 Φεβρουαρίου: Δημοσιοποιείται η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, του νέου ΕΝΦΙΑ, την μείωση των κόκκινων δανείων και στον πτωχευτικό.
  •  4 Μαρτίου: η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και κατά συνέπεια για το σύνολο του περασμένου έτους.

Τα εν λόγω πορίσματα θα πρέπει να εκτιμηθούν λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την νομισματική πολιτική όσο και την συνεδρίαση του Eurogroup για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Λαγκάρντ: πιθανή «ζημιά» στην οικονομία σε περίπτωση «βιασύνης» στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου εκτιμάται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς πέρα από της εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης για την πορεία του πληθωρισμού θα τεθεί και επί τάπητος το ζήτημα της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως η κεντρική τραπεζίτης κ. Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να κατευνάσει τις αγορές που προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων προκαλώντας ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων. Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για πιθανή «ζημιά» στην ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπτωση «βιασύνης» στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η αύξηση των επιτοκίων «δεν θα έλυνε κανένα από τα τρέχοντα προβλήματα», ανέφερε «αντίθετα αν ενεργούσαμε πολύ βιαστικά τώρα, η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αδύναμη και οι θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την θέση πως όλες οι κινήσεις της Τράπεζας θα πρέπει να έχουν σταδιακό χαρακτήρα αν και φρόντισε να είναι καθησυχαστική λέγοντας πως η ΕΚΤ «θα ενεργήσει εάν χρειαστεί», υπό το φως των στοιχείων ενός επίμονου και διογκωμένου πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ στην Ευρωζώνη, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις προς μια αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Λαγκάρντ είχε εκπλήξει τις αγορές όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων ακόμα και φέτος.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος