Κρ. Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για παγκόσμια ανάκαμψη: Σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσια μας

«Αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια ανάκαμψη που εξακολουθεί να χωλαίνει λόγω της πανδημίας και του αντικτύπου της. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά, είναι σαν να περπατάμε με πέτρες στα παπούτσιά μας», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Η κα. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι φέτος λίγο χαμηλότερος από το 6% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλιο, ενώ οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για μία ισορροπημένη παγκόσμια ανάκαμψη έγιναν εντονότεροι από τότε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για τρεις «πέτρες» – την απόκλιση των ρυθμών ανάκαμψης, τον πληθωρισμό και το δημόσιο χρέος – που επηρεάζουν, όπως είπε, περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες παρά τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Για τον πληθωρισμό, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν το 2022, αλλά θεωρεί πολύ αβέβαιες τις προοπτικές του. Συγκεκριμένα, είπε: «Αν και αναμένουμε οι πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν στις περισσότερες χώρες το 2022, σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες οι πιέσεις αναμένεται να διατηρηθούν… Οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Μία μεγαλύτερης διάρκειας αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα μπορούσε να προκαλέσει μία ταχεία αύξηση των επιτοκίων και μία απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών».

Για τις διαφορές στην ανάκαμψη, η Κρ. Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΑΕΠ στις αναπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να επανέλθει στις προ πανδημίας τάσεις το 2022, αλλά οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια για να ανακάμψουν, κάτι που θα κάνει δυσκολότερο για αυτές να αποφύγουν μακροπρόθεσμες οικονομικές πληγές.

Σημείωσε, επίσης, ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ, ενώ τόνισε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σήμερα μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια και αντιμετωπίζουν δύσκολους καιρούς, καθώς έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα έκδοσης ομολόγων με ευνοϊκούς όρους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι χρειάζονται ισχυρά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια, τα οποία συνοψίζονται στο τρίπτυχο «εμβολιασμοί, προσαρμογή και επιτάχυνση». Μεγάλες περιοχές του κόσμου παραμένουν χωρίς εμβόλια και αυτό θα συγκρατεί την ανάκαμψη, είπε, προσθέτοντας ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5,3 τρισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη πενταετία.

Τόνισε ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια, αν ενισχυθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Συγκεκριμένα, είπε: «Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν γενικά να αγνοούν τις προσωρινές πληθωριστικές πιέσεις και να αποφεύγουν τη σύσφιξη της πολιτικής έως ότου είναι πιο ξεκάθαρη η δυναμική του δομικού πληθωρισμού, θα πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν γρήγορα αν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή αν γίνουν πιο απτοί οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών. Ορισμένες χώρες, στις οποίες αυξάνονται ήδη οι πληθωριστικές προσδοκίες και αντιμετωπίζουν πιο μόνιμες πιέσεις στις τιμές, αναγκάστηκαν να συσφίξουν την πολιτική τους».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν σε τρεις τομείς προτεραιότητας: την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική μεταβολή και την ενσωμάτωση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ