Κομισιόν: Καταθέτει συμβιβαστική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Την πρότασή της για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν

Την πρότασή της για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ακρίβειας παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής από τους “27”. Φαίνεται από το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει, ότι αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συμβιβάσουν τις αντίρροπες τάσεις, στο εσωτερικό της Ένωσης.

Τρία είναι τα βασικά δομικά στοιχεία του προσχεδίου:

  • Το νομικό πλαίσιο για την κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μέτρα αλληλεγγύης, έτσι ώστε κανένα κράτος να μη μείνει χωρίς φυσικό αέριο
  • Μέτρα για την πρόληψη των υπερβολικών τιμών και της υπερβολικής αστάθειας

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη για το LNG, για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με αυτό που έχουμε μάθει το τελευταίο διάστημα αυτό το TTF, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία. Αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος δείκτης μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 και μέχρι τότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μηχανισμός, εφόσον αποφασιστεί, για περιορισμό των τιμών των μέγιστων τιμών μέσω του TTF. Μιλάμε για ένα δυναμικό όριο τιμής. Θα είναι προσωρινό και θα χρησιμοποιείται μόνο εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαίο.

Βέβαια όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών, οι οποίοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες, Πέμπτη και Παρασκευή, για την τακτική Σύνοδο Κορυφής. Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι δύσκολες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές. Βέβαια, αυτό που επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες.

Σε ένα βαθμό αναμένεται να υπάρχουν αποφάσεις, αλλά είναι πιθανό να μην κλείσουν όλα τα ζητήματα, διότι υπάρχουν θέματα τα οποία είναι πιο πολύπλοκα και χρειάζονται περισσότερη συζήτηση. Παράλληλα, στις 25 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας μέχρι τις 17-18 Νοεμβρίου.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ