Κομισιόν: Παράταση ρήτρας διαφυγής – Δημοσιονομική ευελιξία και το 2023

Δύο θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα επιφύλασσε σήμερα η κοινή συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η πρώτη είδηση αφορά τη θετική αξιολόγησης της χώρας στην 14η έκθεση υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευσης της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αποφασιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.

Η δεύτερη είδηση αφορά την πρόταση της Κομισιόν για την παράταση ισχύος της ρήτρας διαφυγής και για το 2023. Ωστόσο η Κομισιόν κάνει ισχυρές συστάσεις στις οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, ότι θα πρέπει να επιδείξουν προσοχή και ασκώντας μία συνετή και ισορροπημένη δημοσιονομικής πολιτική, καθώς παράλληλα με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης να φροντίσουν και για την επιστροφή σταδιακά σε πλεονάσματα με στόχο τη μείωση του χρέους.

14η έκθεση αξιολόγησης

Πρόοδος καταγράφεται στην 14η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Οι αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για τη χρονική επέκταση του ΤΧΣ. Όπως αναφέρεται «οι (ελληνικές) αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών πεδίων» και «βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022».

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και της επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Η έκθεση θα εξεταστεί στο Eurogroup του Ιουνίου όπου και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος. Για πρώτη φορά επισημαίνεται πως «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή της Ενισχυμένης Εποπτείας». Αναφέρεται πως «οι (ελληνικές) αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών πεδίων» και «βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022».

Ρήτρα διαφυγής και το 2023

Σε ξεχωριστό κείμενο, η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόταση της για παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής και για το 2023 λόγω της νέας κρίσης. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πώς τα μέτρα που θα λάβουν τα κράτη-μέλη το 2023 θα πρέπει να είναι στοχευμένα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη με την οποία θα μπορούν τα κράτη-μέλη να ασκούν τη δημοσιονομική τους πολιτική τους επόμενους μήνες.

Στις συστάσεις της Κομισιόν, τα κράτη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό της αύξησης των τρεχουσών δαπανών υπό από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη. Όσον αφορά την περίοδο μετά το 2023, οι συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν μία δημοσιονομική πολιτική με στόχο τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης και σταδιακής μείωσης του χρέους.

Το Φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση ενώ μετά το καλοκαίρι θα ανακοινώσει τις προτάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ντομπρόβσκις: Βάσει ανάπτυξης οι δαπάνες για τις χώρες με υψηλό χρέος

Την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023 προτείνει η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε «αντιμετωπίζουμε αυξημένη αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές και προτείνουμε την επέκταση της ρήτρας διαφυγής έως το 2023». Ο ίδιος τόνισε ωστόσο, πως η παράταση δεν ισοδυναμεί με αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, από τη στιγμή που η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, η «δημοσιονομική ώθηση» στην οικονομία δεν είναι εγγυημένη το 2023, αντ’ αυτού στο τελευταίο guidance η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να κινηθούν προς συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προάγουν και να επεκτείνουν τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά με αυστηρή συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών, τόνισε ο Επίτροπος.

  • Για κράτη με μεσαίο ή χαμηλό χρέος, οι δαπάνες πρέπει να συνοδεύονται από ουδέτερη δημοσιονομική στάση
  • Για κράτη με υψηλό χρέος, οι τρέχουσες δαπάνες πρέπει να αυξάνονται λιγότερο από τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν προσωρινή και στοχευμένη στήριξή σε όσους είναι πιο ευάλωτοι από την αύξηση των τιμών ενέργειας και σε Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να ξεκινήσει νέες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε αυτές τις χώρες, ωστόσο θα επαναξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια χρέους και ελλείμματος το φθινόπωρο και μετά πάλι την άνοιξη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συμμόρφωσή τους με τις σημερινές συστάσεις.

Ο Ντομπρόβσκις χαιρέτισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις της, παρά τις δυσκολίες από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημείωσε πως η επιτυχία της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Το Eurogroup θα εξετάσει το ελληνικό report, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την απελευθέρωση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ. Μαζί με την Κύπρο και την Ιταλία, η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικές ανισορροπίες. Εν αντιθέσει, Ιρλανδία και Κροατία δεν παρουσιάζουν πλέον ανισορροπίες.

Για το σύνολο της Ευρώπης, ο Ντομπρόβσκις ανέφερε πως στο πλαίσιο αντιμετώπισης των προκλήσεων, έχουν δοθεί ήδη 100 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την Κομισιόν να αναμένει ακόμη ανάπτυξη το 2022 και το 2023, ωστόσο πιο συγκρατημένο από ό,τι ανέμενε προηγουμένως. Εν γένει οι μακροοικονομικές ανισορροπίες σταδιακά μειώνονται, με τα επίπεδα δημόσιων και ιδιωτικών χρεών να περιορίζονται από τα υψηλά τους και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών εξισορροπούνται. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι επιπτώσεις από το 2019 δεν έχουν απορροφηθεί πλήρως και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι όπως οι τιμές κατοικιών σε κάποια κράτη-μέλη

Τζεντιλόνι: δύο δυσμενή σενάρια για ύφεση στην Ευρώπη – Όχι επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες

Δύο δυσμενή σενάρια που προβλέπουν ύφεση στην Ευρωζώνη φέτος παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι. Αυτά συνδέονται με τις τιμές και την προμήθεια ενέργειας.

«Η οικονομία μας βιώνει το δεύτερο εξωτερικό σοκ σε διάστημα δύο ετών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, επιφέρει ένα μεγάλο σοκ στην ενέργεια, τις αγορές τροφίμων, την εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλεί πληθωρισμό καυσίμων και αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πλαίσιο της παρουσίασης του πακέτου εγγράφων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το βασικό σενάριο της Κομισιόν προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Ο Τζεντιλόνι εξήγησε, ωστόσο, ότι περίπου τα 3/4 αυτού του μεγέθους οφείλονται στο στατιστικό carryover από την πολύ ισχυρή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2021. Η πραγματική ανάκαμψη θα είναι πολύ χαμηλότερη, μόλις 0,8% φέτος. Παράλληλα, το outlook υπόκειται σε κινδύνους καθοδικής απόκλισης και πολύ μεγαλύτερης αβεβαιότητα, αυτός είναι και ο λόγος για την προσθήκη των σεναρίων ύφεσης.

Μίλησε εξάλλου, για πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα της Ευρώπης, πληθωρισμό (αναμένεται στο 6,8% φέτος), προτού υποχωρήσει στο 3,8% το επόμενο έτος. «Στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι στον υψηλό πληθωρισμό», είπε.

Για την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2023, ο Τζεντιλόνι είπε πως θα δώσει το περιθώριο στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν γρήγορα στις εξελίξεις σε αυτούς τους εξαιρετικά απρόβλεπτους καιρούς. Ο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε αφενός ότι απέχουμε μακράν από την οικονομική ομαλότητα, αφετέρου η Κομισιόν δεν προτείνει επιστροφή στις απεριόριστες δαπάνες.

Συνολικά, η ρήτρα διαφυγής θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να πετύχουν πιο ομαλή μετάβαση από την καθολική στήριξη που προσφέρθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σε πιο στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη όσων φεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη, εξήγησε ο Τζεντιλόνι. Οι εθνικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυάσουν την αύξηση των επενδύσεων με τη συγκράτηση της αύξησης των τρεχουσών δαπανών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες με υψηλό χρέος που πρέπει να υιοθετήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος