Κλάους Ρέγκλινγκ: Δεν βλέπω κρίση χρέους στην ευρωζώνη – Αξιοσημείωτη η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Δεν «βλέπει» νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, απορρίπτοντας τις σχετικές εκτιμήσεις που αναπαράγονται στα μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «δεν βλέπω κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους καμίας χώρας της ευρωζώνης με τα σημερινά δεδομένα».

Αναλύοντας την εκτίμησή του αναφορικά με τις χαμηλές πιθανότητες μιας νέας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε αφενός την απουσία μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών στα κράτη μέλη, τα οποία επιπλέον πληρώνουν σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση των σαφώς υψηλότερων χρεών τους σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα. Επιπλέον, όπως είπε υπάρχουν πλέον θεσμοί για να περιφρουρήσουν τη σταθερότητα ενώ το μεγάλο απόθεμα καταθέσεων και η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης βοηθούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM εξήγησε γιατί η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πολύ λιγότερο από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης από την τρέχουσα κρίση δεδομένου ότι είναι καλύτερα προστατευμένη από τη μεταβλητότητα των αγορών- και λόγω ESM όπως σημείωσε- ενώ η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη πρόοδο» η οποία οδήγησε στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ μιλώντας συνολικά για την ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν πριν την κρίση δεν πρέπει να επαναληφθούν.
«Μάθαμε από τα λάθη μας» είπε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας άσκησε κριτική στη στάση των φειδωλών χωρών στη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν λάθος, είπε. Χωρίς την τεράστια δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση οι επιπτώσεις θα ήταν πολλαπλάσιες. Τόνισε πως χρειάζεται μεν σταθερότητα αλλά και μεταρρύθμιση των κανόνων με την απαιτούμενη ομοφωνία να είναι το ζητούμενο των επομένων μηνών.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση θα καθορίσουν πολλά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, αναγνωρίζοντας πως είναι αναπόφευκτο να υπάρξει πίεση στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος