Καύσιμο – γέφυρα το φυσικό αέριο: Ενεργειακός στόχος της Ελλάδας η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Array

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα δείγματα για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Ωστόσο, η Ελλάδα σχεδιάζει το ενεργειακό της μείγμα, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τοποθετώντας ως καύσιμο-γέφυρα το φυσικό αέριο.

Αν και τα πρώιμα δείγματα των σεισμικών ερευνών που γίνονται στην Κρήτη αποτελούν ένδειξη για –πιθανώς- σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή που θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών σε αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο ο τελικός ενεργειακός στόχος της Ελλάδας είναι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

«Θα φθάσουμε το 2050 την κλιματική ουδετερότητα. Για να το πετύχουμε αυτό μεσολαβούν 30 χρόνια. Αυτά τα 30 χρόνια το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας ως καύσιμο γέφυρα που θα διασφαλίζει ότι η διείσδυση των ΑΠΕ θα είναι μεγάλη» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Το στόχο της κλιματικής ουδετερότητα υιοθετεί πλέον και Ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων η οποία, παράλληλα με το συντονισμό των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αποθήκευση άνθρακα και την παραγωγή υδρογόνου.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν πλέον να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και να υποκαθιστούν ένα πολύ σημαντικό μέρος του ενεργειακού μας μείγματος των ενεργειακών μας αναγκών» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

Η ενεργειακή κρίση θέτει άμεσες προτεραιότητες για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα θα αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας ως το 2050 προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η μεγάλη παγκόσμια πρόκληση που θέτει η κλιματική κρίση.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος