Κ. Χατζηδάκης για Υπερταμείο και νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο: Απορροφώνται ΤΑΪΠΕΔ και ΤΧΣ – Τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ

Τις πέντε αλλαγές στο νόμο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τη σύσταση νέου Επενδυτικού Ταμείου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Η νέα στρατηγική του οικονομικού επιτελείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ξεδιπλώνεται στο νομοσχέδιο που προβλέπει ότι το Υπερταμείο θα αποκτήσει αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ συστήνεται Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Παράλληλα επιδιώκεται η επίλυση πάγιων προβλημάτων και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.

Αλλάζει κατεύθυνση το Υπερταμείο – Παρεμβάσεις σε 4 άξονες

  • Πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης δηλαδή μετονομασία και περιορισμό του ρόλου του εποπτικού συμβουλίου και μετατροπή του σε όργανο εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ αλλάζει η εκπροσώπη του ελληνικού δημοσίου όπου θα μετέχει και γενικός γραμαμτέας του υουργείου αλλά και υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. « Η αλλαγή ισορροπίας είναι υπέρ του διοικητικού συμβυλίου που συμμετέχουν μόνο Έλληνες ενώ περιορίζεται το εποπτικό συμβούλιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
  • απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με συγχώνευση στο Υπερταμείο
  • δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για να στηριχθεί περαιτέρω η προώθηση των επενδύσεων με «συγχρηματοδότηση και χωρίς να θίγονται υφιστάμενα funds που επενδύουν στην Ελλάδα». Ηδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , όπως είπε ο Κωστή Χατζηδάκης.
  • μοντέλο ΔΕΗ στις δημόσιες επχιειρήσεις Υπερταμείου για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας

Πέντε αλλαγές στο νόμο του Υπερταμείου για θυγατρικές

  • «Προσπαθούμε να προσλεκύσουμε στελέχη και από τον ιδιωτικό τομέα για θέσεις διοικησης διευθυντών για δύο τριετίες αλλά δεν προβλέπεται για όλες τις θυγατρικές αφού υπάρχει ξαίρεση για τις μεταφορές, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι η διαδικασία των προσλήψεων ανατίθεται στον διευθύνοντα σύμβουλο.
  • Προκειμένου να σωθούν τα ΕΛΤΑ κάνουμε ό,τι έγινε και στη ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης ο οποίος μίλησε για αμοιβές τύπου ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ και τύπου ΕΦΚΑ για στελέχη στις αστικές συγκοινωνίες
  • Για τις αμοιβές στις δημόσιες συγκοινωνίες ( ΟΣΥ -ΣΤΑΣΥ) θα ισχύσει μοντέλο ΕΦΚΑ δηλαδή ενιαίο μισθολόγιο ενώ ο ΑΣΕΠ διατηρεί σχετικά με τις προσλήψεις τον έλεγχο νομιμότητας ως 10 ημέρες ( Ν 4972ΑΣΕΠ).
  • Από τα πειθαρχικά συμβούλια βγαίνουν οι συνδικαλιστές, όπως έγινε και στον ΕΦΚΑ. «Δε νομίζουμε ότι είναι ο ρόλος τα πειθαρχικά, δεν είναι οι συνδικαλιστές κριτές και δικαστές», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.
  • «Εγκαταλείπουμε το δόγμα στον αιώνα τον άπαντα και πάμε στο γρηγορότερο δυνατό ενώ προχωρούν διαδικασίες για χαρτογράφηση ακινήτων Δημοσίου που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ και αναμένεται να αποτιμηθούν 6.000 ακίνητα εκ των οποίων 1000 θα προτεραιοποιηθούν», ανακοίνωσε επίσης ο υπουργός.

Υπογράφεται συμφωνία για αποποίησης χαρτοφυλακίου ΕΤΑΔ με βάση τη τεχογνωσία ΤΑΙΠΕΔ και το πρώτο βήμα θα είναι στο γήπεδο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο Φάληρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος