ITB Βερολίνου: Θα είναι το 2023 χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό; Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας του κορονοϊού, ο τουρισμός επιστρέφει δυναμικά. Η αισιοδοξία για την εκτίναξη του τουρισμού τη φετινή σεζόν κυριαρχεί στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB του Βερολίνου – το μεγαλύτερο «χρηματιστήριο» της τουριστικής βιομηχανίας που πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή στο Βερολίνο.

Πάνω από 5.500 εκθέτες από 150 χώρες συμμετέχουν στη φετινή έκθεση, φιλοξενούμενη χώρα στην ITB Berlin 2023 είναι η Γεωργία, που αυτοπροβάλλεται ως η χώρα με τις δώδεκα διαφορετικές κλιματικές ζώνες.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, απηύθυνε έκκληση για στροφή στο βιώσιμο τουρισμό με προστασία του περιβάλλοντος. «Η ελευθερία εξερεύνησης του κόσμου δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την καταστροφή του», τόνισε «πράσινος» γερμανός υπουργός.

Ο Πρόεδρος της «Γερμανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης» (DRV) Norbert Fiebig, διαπιστώνει φέτος μία «πείνα για ταξίδια» των Γερμανών, και αυτό είναι πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ασφαλή και ξέγνοιαστα ταξίδια στο μέλλον», είπε ο Fiebig με την έναρξη της ΙΤΒ. «Αυτή η επιθυμία των ανθρώπων αντανακλάται στην υψηλή ζήτηση για πακέτα και προσφορές all-inclusive».

Ο κύκλος εργασιών των κρατήσεων σε ταξιδιωτικά γραφεία και σε διαδικτυακές πύλες ταξιδιών είναι πολύ υψηλός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της DRV, ο Ιανουάριος εμφάνισε ιδιαίτερη άνοδο στις κρατήσεις. Ο εισερχόμενος τζίρος διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, και σε σύγκριση με το 2019, τη χρονιά πριν την πανδημία κορωνοϊού είχε επίσης άνοδο κατά 12%. Αυτή η τάση συνεχίζεται.

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των προορισμών

Οι 5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για την κύρια ταξιδιωτική σεζόν το καλοκαίρι είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Πορτογαλία. Αυξημένη ζήτηση υπάρχει και για τις διακοπές του Πάσχα τον Απρίλιο, οι περισσότεροι παραθεριστές προτιμούν προορισμούς στην Αίγυπτο, τις Κανάριες Νήσους και την Τουρκία και ακολουθούν οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Μαλδίβες, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ζήτηση έχουν και οι κρουαζιέρες μετά την επιστροφή τους πέρυσι.

Η κυρίαρχη εικόνα είναι ότι οι Γερμανοί δεν κάνουν οικονομία στις διακοπές. Ακόμη κι αν ο ρυθμός πληθωρισμού που τρέχει 8,7% εξακολουθεί να είναι υψηλός και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα, η διάθεση για ξένοιαστες διακοπές είναι εμφανείς μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών που είχαν επιβληθεί στα χρόνια του κορωνοϊού. Έξι στους δέκα Γερμανούς προγραμματίζουν αυτήν τη στιγμή το επόμενο ταξίδι τους, σύμφωνα με τη «Γερμανική Τουριστική Ανάλυση» που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από το «Foundation for Future Questions» – μία έρευνα σε 3.000 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Θα είναι το 2023 χρονιά ρεκόρ;

Αυτό συνεχίζει τη θετική εξέλιξη από το προηγούμενο έτος, όταν τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν ήδη φτάσει ξανά στο επίπεδο προ του κορωνοϊού και οι πωλήσεις στον ταξιδιωτικό κλάδο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως το τέλος Οκτωβρίου 2022, τα έξοδα ταξιδιού διπλασιάστηκαν από 28,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 58,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό DRV. Ειδικότερα, το ποσοστό των οργανωμένων διακοπών από ταξιδιωτικούς πράκτορες αυξήθηκε και πάλι.

Για τον ταξιδιωτικό κλάδο, η μετάβαση από την πανδημία στην ενδημική κατάσταση εξασφαλίζει σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια προγραμματισμού για φέτος. Η μεγάλη ελπίδα του κλάδου είναι να γίνει το 2023 μία χρονιά ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος