Ιστορικά ρεκόρ τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα – Στα 2 δισ. ευρώ αναμένεται η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Array

Νέα ιστορικά ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές τόσο στο ρεύμα, όσο και στο φυσικό αέριο, τροφοδοτώντας εφιαλτικά σενάρια ενόψει του χειμώνα.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά για την Τρίτη, ξεπερνώντας τα 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα (616,38 €), που είναι η υψηλότερη τιμή από την έναρξη της κρίσης, από 539,54 ευρώ τη Δευτέρα.

Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται αύριο η τιμή και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία.

Η απόφαση της Μόσχας να κλείσει για τρεις ημέρες τις στρόφιγγες του Nord Stream στις 31 Αυγούστου οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο ενός μήνα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έκανε άλμα περίπου 15% στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αναρριχηθεί ακόμα και στα 296 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Τρίτη το πρωί το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει το ύψος των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου ώστε να υπολογίσουν οι καταναλωτές τι τους περιμένει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το ύψος της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά σε περίπου 2 δισ. ευρώ από 1,13 δισ. που ήταν για τον Αύγουστο. Όσον αφορά το κόστος για τον προϋπολογισμό, τον Αύγουστο κυμάνθηκε στα 250 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ για το Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος