ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μελέτη για τις απεργίες την περίοδο της πανδημίας 2022-2021

«Το Απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021», η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Mία ενδιαφέρουσα μελέτη υλοποίησε και παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με θέμα της «Το Απεργιακό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας 2020-2021».

Όπως αναφέρει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), καταγράφοντας και για το 2020-2021 τις εργατικές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζει το εγχείρημα που έχει ξεκινήσει από το 2011. Η καταγραφή γίνεται καθημερινά με βάση τον διαχωρισμό ιδιωτικού-δημόσιου-ευρύτερου δημόσιου τομέα. Καταγράφεται το συνδικάτο που κηρύσσει την απεργία, το επιμέρους πεδίο της απεργίας (επιχειρησιακό, κλαδικό, τομεακό κ.λπ.), η μορφή κινητοποίησης (στάση εργασίας, απεργία κ.λπ.), η διάρκεια της απεργίας, το περιεχόμενο των αιτημάτων που συνδέονται με τις καταγεγραμμένες κινητοποιήσεις και τα αποτελέσματα (αν υπάρχουν) σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης».

Επίσης επισημαίνει πως: «Από τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, η χώρα εισήλθε σε μια εξαιρετικά δύσκολη και μακρά περίοδο, η οποία χαρακτηριζόταν από τη συνεχή λήψη μέτρων για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού και, σε πολλές περιπτώσεις, από αντιφατικότητα.


Τα μέτρα που ελήφθησαν είχαν ως αποτέλεσμα την «αναστολή της σύμβασης εργασίας» πολλών εργαζομένων ως απόρροια της αναστολής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε, εκτός από την πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, σε ύφεση της οικονομίας, ενώ σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν ανοιχτές επέφερε δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών.

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Μελέτη για τις απεργίες την περίοδο της πανδημίας 2022-2021


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 10ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ (Απρίλιος 2021), εκτιμήθηκε ότι η αναγκαστική μείωση των ωρών εργασίας των μισθωτών εργαζομένων, κατά το 2020, λόγω πανδημίας (είτε αυτή έγινε μέσω της μείωσης του ωραρίου των μισθωτών είτε μέσω της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους είτε μέσω της απόλυσης), ήταν ίση με την απώλεια 493.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, η οποία αντιστοιχεί στο 10,7% του εργατικού δυναμικού.

Τo επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, βέβαια, αντιστοιχούσε τον Δεκέμβριο του 2020 με το 15,8% και ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Όπως όμως επισήμαινε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, αν στο επίσημο ποσοστό ανεργίας προστεθούν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή για πάνω από τρεις μήνες ή που λάμβαναν εισόδημα μικρότερο από το 50% του μισθού τους, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ανεργία άγγιζε στη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. Άλλωστε, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο του 2020, έφτασε στα 1.181.296 άτομα (ο δεύτερος υψηλότερος από το 2010)».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος