Ημερήσια ενημέρωση: Αναζητούν κατεύθυνση οι αγορές

Μικτές τάσεις και μικρές μεταβολές παρατηρούνται σήμερα (7/7) στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να δουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση κερδών «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση -και στα περιθώρια κέρδους και στους μισθούς», είπε. «Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε ά-πραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

του Παντελή Μάνου

Η δουλειά της ΕΚΤ «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρι-κής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, σε ομιλία του στο King’s College του Λονδίνου. «Ενώ οι υποκεί-μενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, οι περισσότεροι δείκτες έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια χαλάρωσης». είπε, σε μία ένδειξη ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει αντίκτυπο.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και ειδικότερα το κόστος εργασίας πρέπει να παρακολουθούνται στενά, καθώς αποτελούν πλέον σημαντική κινητήρια δύναμη του συνολι-κού πληθωρισμού», είπε.

«Τον Ιούλιο λίγο-πολύ θα έχουμε (αύξηση) 0,25 μονάδες βάσης», είπε διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε για το θέμα των επιτοκίων απο την ΕΚΤ.

«Δεν θα έβλεπα περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο καθώς η οικονομία αναπτύσσεται τώρα στην Ευρώπη. Θα εκπλαγώ αν έχουμε περισσότερες αυξήσεις μετά τον Σεπτέμβριο» πρό-σθεσε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπενθυμίζεται ότι χθες, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύοντας τις ανησυχίες των επεν-δυτών ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά την παύση του Ιουνίου. Οι αναλυτές δίνουν 95% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυτό τον μήνα.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,48%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,55%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 0,51%, το Μιλάνο παρουσιάζει άνοδο κατά 0,62% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει απώλειες σε ποσοστό 0,41%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα 72 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1278,30 μονάδες παρουσιάζοντας οριακή πτώση σε ποσοστό 0,09%.

Ομόλογα

Οριακές μεταβολές εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο

4,35%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου αυξάνεται κατά 3 μονάδες, στο 3,68% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παραμένει αμετάβλητη, στο 3,95%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει άνοδο κατά 0,17%, στα 71,92 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 0,24%, βρίσκεται στα $76, 70.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο εμφανίζει υποχώρηση έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0921 δολ./ευρώ.

Σε πορεία εβδομαδιαίας πτώσης βρέθηκε η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, εν μέσω χαμη-λής βιομηχανικής ζήτησης και αυξημένων αποθεμάτων που αντισταθμίζουν τις όποιες διαταραχές στην προσφορά.

Τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι κοντά στο 78%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ε-ποχής.

Ειδικότερα, τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, για παράδοση τον επόμενο μήνα, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για τις ευρωπαϊκές αγορές, διαμορ-φώνεται σήμερα στα 33,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος