«Ηλεκτροσόκ» στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας – Πολλές χώρες προχωρούν σε μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών

«Ηλεκτροσόκ» στους Ευρωπαίους πολίτες προκαλούν οι τιμές-φωτιά στο ρεύμα, οι οποίες εξανεμίζουν τα μέτρα στήριξης λαμβάνουν οι χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ενεργειακή λαίλαπα. Στην Τσεχία, στην περίπτωση που τα έξοδα για στέγαση και ενέργεια ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος, η κυβέρνηση θα καλύπτει όλο το επιπλέον κόστος, ενώ στη Σουηδία μπαίνει πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θερμή» υποδοχή επιφυλάχθηκε στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον χώρο εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε, στο Νοϊρούπιν του Βρανδεμβούργου. Ο κ. Σολτς μιλούσε σε εκδήλωση διαλόγου με πολίτες σε κεντρική πλατεία της πόλης. Ο χώρος ήταν περιφραγμένος και οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε έλεγχο ασφάλειας.

Επιπλέον, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι με αυτό το μέτρο θα υπερκαλυφθεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται η «εισφορά αερίου» στα 2,419 λεπτά/kWh, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η ενεργειακή κρίση «αγγίζει» έμπρακτα πια τις χώρες Τσεχία, Σουηδία, Λιθουανία ενώ τα μέτρα στήριξης φαίνεται να αποδίδουν στην Ισπανία.

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων το ερχόμενο Σάββατο. Αυξημένες όμως αναμένεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο, ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να είναι αντίστοιχη με τον Αύγουστο.

Αυξημένα αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των παρόχων το ερχόμενο Σάββατο. Αυξημένες όμως αναμένεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Σεπτέμβριο, ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να είναι αντίστοιχη με τον Αύγουστο.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος