Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή και ποιοι μείωση προστίμου

Απαλλάσσονται από το πρόστιμο του 22% οι πληττόμενοι και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όσοι συγκέντρωσαν μεταξύ 20% και 30% τους εισοδήματος με ηλεκτρονικό χρήμα, τότε το πρόστιμο που θα πληρώσουν μειώνεται στο μισό. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/4/2021.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η τροπολογία προβλέπει:

· Απαλλαγή από το πρόστιμο 22% στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών (αντί 70 ετών που ισχύει τώρα) οι οποίοι δεν κάλυψαν το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

· Μείωση στο μισό του προστίμου (δηλαδή στο 11% από 22%), για όσους κάλυψαν άνω του 20% όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν στο 30% του εισοδήματος

· Εξαίρεση από το πραγματικό εισόδημα των επιδομάτων και ενισχύσεων που δόθηκαν εντός του 2020.

Τεκμήρια διαβίωσης

Στην τροπολογία ορίζεται ότι δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα οι πληγέντες από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται επίσης:

-δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

-δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, αλλά με καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων μαζί.

-δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.

-εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.

-παράταση για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος