Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός στήριξης (video)

Array

Φθηνότερο γίνεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα, με το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και τις επιδοτήσεις που δίνονται για όλες τις κατοικίες και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η τιμή της κιλοβατώρας πέφτει στα 15 με 17 λεπτά του ευρώ από τα 50 που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στα νέα τιμολόγια. Αυτό σημαίνει πως η επιδότηση απορροφά τις αυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 67% για τη βιομηχανία, έως 90% για τους οικιακούς καταναλωτές και 100% για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Ο νέος μηχανισμός στήριξης μπαίνει σε εφαρμογή και προβλέπει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβάρυνε δυσβάστακτα τους καταναλωτές. Η χρέωση αυτή, πλέον, δεν θα εμφανίζεται στα τιμολόγια και δεν θα φουσκώνει τους λογαρισμούς.

Φεύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι πολίτες, στο εξής, θα πληρώνουν 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από κρατική επιδότηση. Όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλεκτρικής κατανάλωσης θα δουν απορρόφηση της αύξησης σε ποσοστό 90%, τα χαμηλά εισοδήματα θα καλυφθούν στο 100% οι αγρότες κατά 90-99% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 80% και η βιομηχανία κατά 67%

«Δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό που δεσμεύει τα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Όπως κατέρρευσε το ψέμα του power pass των 600 ευρώ, έτσι θα καταρρεύσει το ψέμα για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού θα ενσωματωθεί στα κυμαινόμενα τιμολόγια», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Από την ανάκτηση των υπερεσόδων 500 εκατ€ επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές Συνολικά πάντως μόνο για τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση ανέρχεται σε 1,13 δις€.

Έτσι για νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες/ μήνα θα πλήρωνε πριν την επιδότηση 194,4 κόστος ρεύματος , μετά την επιδότηση θα πληρώνει 59,6€. 134,8€ λιγότερα σε σχέση με πριν.

Ο νέος μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα αλλαγής παρόχου ακόμη και κάθε μήνα χωρίς ρήτρα για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των εταιριών και να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα.

Το Υπουργείο παρακολουθεί στενά με τη ΡΑΕ τη διαμόρφωση των τιμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποτραπούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Βαλέρια Δολαψάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος