Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα έτη των τελευταίων τριών δεκαετιών

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς τα «ενεργειακά σοκ» που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζουν να υφίστανται, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Σε μια νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Αυτό είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2%, για φέτος και το χαμηλότερο – εξαιρουμένων των ετών κρίσης 2009 και 2020 – από το 1993.

Ωστόσο, το γενικό ποσοστό είναι πιθανό να κρύβει τις διαφορετικές τύχες, με την ευρωζώνη να ξεκινά το 2023 σε ύφεση και τις ΗΠΑ να τελειώνουν το έτος σε ύφεση. Αντίθετα, η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από τον ταχύτερο του αναμενόμενου τερματισμό της στρατηγικής μηδενικής ανοχής της Covid-19 και τη στήριξη της «χτυπημένης» από την κρίση αγοράς ακινήτων της.

Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς», έγραψε ο Τζόνσον.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον επιθυμητό στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023».

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.

Πηγή: Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος