Η μάχη του ρεζερβουάρ: Δύο ταχύτητες στις τιμές – Έλεγχοι για λαθρεμπόριο, νοθεία & αισχροκέρδεια

Η νέα εβδομάδα ξεκινά με τις πιο ψηλές τιμές της ιστορίας στην αντλία. Όλα δείχνουν ότι το ράλι στις τιμές των καυσίμων θα συνεχιστεί, άρα ενδέχεται να δούμε και νέα ρεκόρ σε αμόλυβδη και ντίζελ. Οι τιμές σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά με λίγα πρατήρια εκτινάσσονται ακόμα περισσότερο. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία αρχίζουν ελέγχους στην αγορά για λαθρεμπόριο, αισχροκέρδεια και νοθεία.

Τα πρώτα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί. Την περασμένη εβδομάδα, τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο στην Καλαμάτα και ένα στο Αιγάλεω Αττικής διαπιστώθηκε πως είχαν αυξήσει το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ένωση Βενζινοπωλών Αττικής, πέρα από αυτούς που ανεβάζουν υπέρμετρα την τιμή, υπάρχουν και πρατηριούχοι που πουλάνε κάτω από την τιμή χονδρικής.

«Ή έχουν επέμβει στο λογισμικό της εταιρείας, έχουν πειραγμένες αντλίες και «κλέβουν» ή νοθεύουν το καύσιμο» δήλωσε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Η ΔΙΜΕΑ, η υπηρεσία που διενεργεί τους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν μπορεί να ελέγξει για λαθρεμπόριο ή νοθεία καθώς τέτοιοι έλεγχοι υπόκεινται στην αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Την ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πανελλαδικά η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 2,243 ευρώ, με το κόστος του λίτρου να ανεβαίνει στα νησιά, με ακριβότερες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πρώτη είναι η Αμοργός με 2,60 ευρώ το λίτρο, στα 2,52 η Σέριφος, και 2,485 η Κάρπαθος.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου με μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο στη Κω και τη Λέρο, η αμόλυβδη είναι ακριβότερη απ’ όσο στα αστικά κέντρα.

Τιμές καυσίμων σε νησιά με μειωμένο ΦΠΑ:

  • Λέσβος 2,175 €
  • Χίος 2,178 €
  • Σάμος 2,158 €
  • Κως 2,298 €
  • Λέρος 2,32 €

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος κατάλογος με πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που παραβίασαν το περιθώριο κέρδους.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Νία Αβδελή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος