Fed: Αρχίζει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο με στόχο να τις σταματήσει το 2022, αλλά διατήρησε την πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί «προσωρινός» και πιθανόν δεν θα απαιτήσει μία γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed ανέφερε ότι οι δυσκολίες στην προσφορά (στην εφοδιαστική αλυσίδα) αυξάνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί «αναμένεται να είναι προσωρινοί», αλλά θα πρέπει να υποχωρήσουν για να υπάρξει η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού.

Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων για να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού. Σήμερα, η Fed ανακοίνωσε τη μείωση των αγορών ομολόγων κατά 15 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Παράλληλα, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της κοντά στο εύρος από 0% έως 0,25%.

«Η Fed άρχισε την απόσυρση της χαλαρής πολιτικής σήμερα καθώς ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργηση του QE, όπως αναμενόταν ευρύτερα», δήλωσε οικονομολόγος της CIBC Economics, προσθέτοντας: «Η Fed θα μειώσει από τον Νοέμβριο τον μηνιαίο ρυθμό καθαρών αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κατά 10 δισ. δολάρια και των καθαρών αγορών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων κατά 5 δισ. δολάρια, που σημαίνει τον τερματισμό τους στα μέσα του 2022, ανοίγοντας την πόρτα για την πρόβλεψή μας για δύο αυξήσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να αλλάξουν τον ρυθμό ως αντίδραση σε μία αλλαγή των οικονομικών προοπτικών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος