Μετάβαση σε περιεχόμενο
ertnews.gr
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
    • ΒΟΛΟΣ
    • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΖΑΚΥΝΘΟΣ
    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    • ΚΑΒΑΛΑ
    • ΚΑΛΑΜΑΤΑ
    • ΚΕΡΚΥΡΑ
    • ΚΟΖΑΝΗ
    • ΚΟΜΟΤΗΝΗ
    • ΛΑΡΙΣΑ
    • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
    • ΠΑΤΡΑ
    • ΠΥΡΓΟΣ
    • ΣΕΡΡΕΣ
    • ΤΡΙΠΟΛΗ
    • ΦΛΩΡΙΝΑ
    • ΧΑΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • VIDEO
  • ERTSPORTS.GR
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ
    • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
    • ERT.GR
Live TV

Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας

FeaturedΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/25 17:02
Σύνταξη Συντακτική ομάδα ertnews.gr
Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας

Αισθητά χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει πλέον η Ελλάδα, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτές με γνώση της αγοράς επισήμαναν ότι οι εξελίξεις δείχνουν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει πετύχει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία στο αξιόχρεό τους και μπορούν κάλλιστα να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα.

Στα σημερινά ταμπλό (19/5) η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ομολόγου ξεπέρασε το «φράγμα» του 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Tullett Prebon, υποχωρώντας κατά περίπου μισή μονάδα τις τελευταίες πενήντα ημέρες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, με τις αγορές να αντιδρούν στις επισημάνσεις της Moody’s για τα βαθιά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και την επιπρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει από τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για παράταση των φοροαπαλλαγών που νομοθέτησε κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός 30ετής τίτλος έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο 4,26%, που σημαίνει ότι πλέον το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας μας είναι περίπου 0,8 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, ενώ η διαφορά ήταν 0,3 μονάδες στις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη απολαμβάνει σαφώς καλύτερους όρους δανεισμού συγκριτικά με την Ουάσιγκτον στα 10ετή ομόλογα.

Η απόδοση του συγκεκριμένου ελληνικού τίτλου μετρήθηκε από την ΤτΕ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο 3,45%, ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο κινείται σε σαφώς χειρότερο επίπεδο, στο 4,45% σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται πάντα με γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα διαφυλάξει την αξιοπιστία που έχει ανακτήσει έναντι των αγορών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
TAGS δανεισμόςΕλλάδαΗΠΑομόλογο
Share Facebook Twitter Linkedin Viber WhatsApp Email
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Φωτιά τώρα σε Πικέρμι και Σπάτα: Οι ενεργές εστίες αναζωπυρώσεων στο χάρτη του ΕΡΤNews
Εκπρ. Πυροσβεστικής για τη φωτιά μεταξύ Πικερμίου – Σπάτων: «Μάχη για τον περιορισμό της – Οι επόμενες ημέρες θα είναι δυσκολότερες»
Φωτιά στο Πικέρμι: Καμμένα σπίτια στην περιοχή (βίντεο) – Αγωνιώδης μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Φινλανδία: Πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι κοντά σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Τάμπερε – Συνελήφθη ο δράστης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ήπιες κινήσεις των επενδυτών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές
ΑΑΔΕ: Μηνιαίες οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και έναρξη από 1/1/2024 έως 31/3/2025
ΙΕΛΚΑ: Μειωμένες κατά 0,35% οι τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο
Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση: Αλλάζει το τοπίο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας
mediatek@ert.gr
Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ σε βάθος μέχρι και 30ετίας
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ
  • ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ COOKIES
www.ert.gr
© Copyright 2025 - ΕΡΤ Α.Ε.