Η ακριβή στέγαση «πληρώνει» τα νοικοκυριά – Φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση ακινήτων

Ξεπερνούν τα 900.000 τα κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασφυκτικές πιέσεις και στις τιμές πώλησης των ακινήτων οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 14% μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε φορολογικά κίνητρα για τις ανακαινίσεις κλειστών ακινήτων αλλά και παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης της χρυσής Visa ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, λύση στο πρόβλημα της στέγασης, για την οποία τα νοικοκυριά αναγκάζονται να δαπανήσουν το 34,2% των εισοδημάτων τους, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση ακινήτων ώστε να διατεθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώθηκε διάταξη που προβλέπει έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ανά έτος για την ενεργειακή αναβάθμιση ή ανακαίνιση ακινήτων. 

Έκπτωση φόρου για πέντε χρόνια μπορεί να διεκδικήσει ο φορολογούμενος, ενώ εκτός από τα έξοδα για τις εργασίες, στις δαπάνες μπορούν να συμπεριληφθούν και οι αγορές των υλικών. 

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ο υφιστάμενος περιορισμός με το όριο του 40% στο ποσό της έκπτωσης καταργείται και το ανώτατο όριο δαπανών αγγίζει τα 16.000 ευρώ. Βασικές προϋποθέσεις για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όλο το ποσό της έκπτωσης είναι να υπάρχουν αποδείξεις για τις δαπάνες και η εξόφληση να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Πιο αναλυτικά:

Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις

-κατάργηση ορίου 40% στο ποσό έκπτωσης
-ανώτατο όριο δαπανών 16.000 €

Προϋποθέσεις 

-αποδείξεις δαπανών
-εξόφληση με ηλεκτρονικά μέσα

Επανεξετάζεται η Golden Visa

Η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές  και στο καθεστώς χορήγησης την Golden Visa 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και την χορήγηση κινήτρων για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα των ακινήτων αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του φόρου 15% που επιβάλλεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.







Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος