Γύρισε στη θέση του ο CEO που απέλυσε μέσω Zoom 900 υπαλλήλους σε 3 λεπτά

Αν υπήρχε ρεκόρ Γκίνες εργοδοτικής αναλγησίας, τότε ο Βίσαλ Γκάργκ θα ήταν μακράν του δευτέρου ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής. Ο Ινδοαμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της better.com, κολοσσιαίας εταιρείας χορηγήσεων on line στεγαστικών δανείων, λίγο πριν τα Χριστούγεννα συγκλόνισε την κοινή γνώμη όταν σε τηλεδιάσκεψη με το προσωπικό της εταιρείας του μέσω της πλατφόρμας Zoom, έστειλε σε τρία λεπτά, 900 ανθρώπους στην ανεργία.

Οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη με συνεισφορά στην κερδοφορία της εταιρίας έμειναν άφωνοι ακούγοντας τον Γκάργκ με απαθές ύφος και κυνισμό να τους λέει λακωνικά: «Εάν συμμετέχετε σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, είστε μέλος της άτυχης ομάδας που απολύεται. Η απασχόλησή σας εδώ τερματίζεται άμεσα».

Το πρωτοφανές στα επιχειρηματικά χρονικά περιστατικό κυκλοφόρησε λίγες ώρες αργότερα σε βίντεο, προκαλώντας σάλο και κύμα οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά στελέχη μετά από αυτή την εξέλιξη υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο και χαρακτήρισαν την πράξη του Διευθύνοντος Συμβούλου ως μέγα σκάνδαλο.

Σχεδόν ένα μήνα μετά και αφού έδωσε στον εαυτό του άδεια για να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις του για το μέλλον της εταιρείας, ο Βίσαλ Γκαργκ επέστρεψε στο γραφείο του στο Μανχάτταν, για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του.

Λίγες ημέρες αργότερα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, συστήθηκε επιτροπή με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό και εξέταση της κουλτούρας της επιχείρησης, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο Αντονι Μπάρκοου, συνεργάτης του νομικού γραφείου Jenner & Block και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Η επιτροπή αποφάνθηκε πως η better.com χρειαζόταν αναδιάρθρωση με πρόσληψη νέων προσώπων στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις.

Η επιστροφή του 43χρονου κορυφαίου στελέχους στα καθήκοντά του σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση με διαφορετική φιλοσοφία για την εταιρεία όπως ο ίδιος την ενστερνίστηκε και την έκανε πράξη με την ωμότητα της λογικής του «ότι δεν λύνεται, κόβεται»

Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε με e-mail στο προσωπικό ότι «εμπιστευόμαστε τον Βίσαλ και τις αλλαγές στις οποίες δεσμεύτηκε να προχωρήσει ώστε να προσδιορίσει το νέο τρόπο άσκησης της διοίκησης με στόχευση στο όραμα που χρειάζεται η better.com στη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή».

Στη σκληρή συμπεριφορά του, ο Βίσαλ Γκάργκ είχε δώσει και συνέχεια καθώς μετά τις απολύσεις, σε επιθετικό τόνο κατηγόρησε τους υπαλλήλους ότι έκλεψαν χρόνο, απειλώντας το υπόλοιπο προσωπικό πως δεν θα τους επιτραπεί να αποτύχουν για δεύτερη φορά.

Ο CEO της better.com που είναι πατέρας τριών παιδιών, έγραψε στο επαγγελματικό φόρουμ Blind: «Γνωρίζετε πως 250 από τα άτομα που απολύθηκαν εργάζονταν κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα, χρεώνοντας οκτάωρο συν μια ημέρα το σύστημα μισθοδοσίας;»
Ωστόσο, μετά την επιστροφή στη θέση του, θέλησε να προβάλλει ένα διαφορετικό προφίλ από εκείνο του ανάλγητου εργοδότη αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαισθάνεται το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε.

Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους την περασμένη Τρίτη, στην οποία ανακοίνωσε την επιστροφή του έδειξε διάθεση αυτοκριτικής: «Συναισθάνομαι πόσο δύσκολες υπήρξαν οι τελευταίες εβδομάδες, λυπάμαι βαθιά για το άγχος  την αναστάτωση και την αποδοκιμασία που προκάλεσαν οι πράξεις μου. Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο σκεπτόμενος το που βρισκόμαστε ως εταιρία, το είδος της ηγεσίας που χρειάζεται η better καθώς και το είδος του ηγέτη που θέλω να είμαι».

Η αξία της better.com που έχει την έδρα της στο κάτω Μανχάτταν, στο μπλοκ του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου εκτιμήθηκε το 2020 στα 4 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία που υποστηρίζεται από την Ιαπωνική πολυεθνική συμμετοχών και επενδύσεων SoftBank ανακηρύχθηκε πέρυσι το LinkedIn ως η κορυφαία startup επιχείρηση.

Πηγή: CNN.com

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος