Γονικές παροχές ακινήτων – Μεταβιβάσεις: Έως και 2,5 χρόνια καθυστέρηση για συμβόλαιο αγοραπωλησίας (video)

Array

Στους λόγους της δυσκολίας συγκέντρωσης των διαφόρων φορολογικών πιστοποιητικών, φορολογικής ενημερότητας, ασφαλιστικής ενημερότητας, ΕΝΦΙΑ και άλλων πιστοποιητικών λόγω της καταστροφής πολλών φακέλων σε Πολεοδομίες, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος των Συμβολαιογράφων Αττικής, Λένα Κοντογεώργου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». εστιάζοντας στο ότι απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για τη συγκέντρωση των εγγράφων. Από το γεγονός αυτό, τόνισε, ξεκινά το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες γονικών παροχών ακινήτων, όσο και στις μεταβιβάσεις.

«Βρισκόμαστε στο παράδοξο να έχουν συγκεντρωθεί κάποια πιστοποιητικά και μέχρι να συγκεντρωθούν και τα υπόλοιπα να έχουν λήξει τα προηγούμενα, οπότε αρχίζει ο διαπληκτισμός με τον πολίτη ξανά…» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Το μόνο γρήγορο σημείο είναι η υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης γονικής παροχής, την οποία επιμελείται ο συμβολαιογράφος μέσω της πλατφόρμας myproperty και τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα. Δεν έχει πλέον ουρές στη ΔΟΥ. Δεν περιμένουμε πότε θα εκδοθεί το πιστοποιητικό κλπ. Και αφού υπογραφεί το συμβόλαιο, θα πρέπει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία – να αποκτήσει δημοσιότητα, όπως λέμε. Δηλαδή να πάει σε υποθηκοφυλακείο, κτηματολογικό γραφείο».

Η ίδια σημείωσε ότι εκεί είναι που αρχίζει το πρόβλημα με την αναμονή για την έκδοση των πιστοποιητικών. «Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ειδικές κατηγορίες κτηματολογικών γραφείων ή υποθηκοφυλακείων. Πρώτον, υπάρχουν τα υποθηκοφυλακεία έμμεσα ή άμεσα, και τα κτηματολογικά γραφεία αυτά που έχουν ενταχθεί στον φορέα – και αυτά που δεν έχουν ενταχθεί στο φορέα».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, διότι είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία η καταχώρηση, και δεν απαιτείται κάποια εμπειρία σημαντική» υπογράμμισε η κ. Κοντογεώργου.

«Όταν καθυστερούν τα πιστοποιητικά από το υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο δεν είναι δυνατή η γρήγορη εκταμίευση του δανείου και εκεί είναι το πρόβλημα. Επομένως, ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πότε θα εκταμιευθεί το δάνειο (…) Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες χρειάζονται δυόμισι χρόνια. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου, αλλά εκεί είναι μόνο μία υπάλληλος, οπότε εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στον όγκο εργασίας» πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος