Γιώργος Καββαθάς: Το 2020 και το 2021 η εστίαση έχασε 4 δις ευρώ

Την απαλλαγή του συνόλου ή μέρους του ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία ζήτησε από την πολιτεία ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (19-1-2022).

Επίσης, τη μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις. Στάθηκε στον υπερδιπλασιασμό του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν (και) οι επιχειρήσεις της εστίασης διατυπώνοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του. Αφού σημείωσε ότι στο χώρο αυτό ζουν: 320.000 εργαζόμενοι και βοηθούντα μέλη των οικογενειών άλλα 100.000 πρόσθεσε πως: επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας 1 ενός εκ. συμπολιτών μας.

Τρία τα σημαντικότερα ζητήματα
Αναλυτικότερα, ο κος Καββαθάς τόνισε ότι είναι τρία τα σημαντικότερα ζητήματα: Επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Η αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου μέσα από το ταμείο ρύπων για την ενέργεια για τον κλάδο της εστίασης από το 50 στο 75% και η ανάγκη απαλλαγής του συνόλου ή μέρους του ενοικίου.

«Και το 2020 και το 2021 η εστίαση έχασε περίπου 4 δις ευρώ» δήλωσε ο κος Καββαθάς εξηγώντας πως 2,5 δις είναι το 2020 και 1 δις το 2021. «Τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης, τα 2,.2 δις;» τον ρωτήσαμε για να τον ακούσουμε να απαντά ότι: « 2,2 δις για την εποχή που ήταν κλειστή η εστίαση με κρατική εντολή και επιπλέον έχασε δυο δις με τις απώλειες να συνεχίζονται και τώρα που λειτουργούμε με περιοριστικά μέτρα, είμαστε ανοιχτά – κλειστά, δηλαδή σε άτυπο λοκ ντάουν».

Όπως είπε ο κος Καββαθάς «χάθηκε» για τις επιχειρήσεις εστίασης το 50% και πλέον των δυνητικών πελατών από κάθε μία επιχείρηση. «Είμαστε σε ένα άτυπο mini lock down από την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα έφεραν μείωση 70% στην κίνηση. Επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους γιατί δεν είναι βιώσιμες και έχουμε τα πρώτα σημάδια επιχειρήσεων να κλείνουν οριστικά» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο συνολικά 2000 επιχειρήσεις έκλεισαν στο διάστημα της πανδημίας και κατά τον ίδιο έπεται συνέχεια. «Αυτό δείχνει ότι οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι μηδαμινά.

Δεν υπάρχει ουσιαστικό μέτρο στήριξης» δήλωσε ο κος Καββαθάς στην παρατήρηση μας δε ότι ο υπουργός κος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 450 εκ. ευρώ. « Όταν οι δυο βάρδιες έγιναν δύο εκ των πραγμάτων είναι λειψό το μέτρο της αναστολής. Εξαγγέλλονται μέτρα τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί ως νέα μέτρα» απάντησε καταλήγοντας με τη σημείωση ότι: « Μέσα σε αυτή την κρίση της Πανδημίας προστέθηκε στις επιχειρήσεις το μεγάλο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και του κόστους των πρώτων υλών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος