Γιώργος Καββαθάς στην ΕΡΤ: «Κόβει» ταχύτητα ο πληθωρισμός – «Καλπάζουν» οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Array

Για τον πληθωρισμό, τις νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Αναφορικά για το πληθωρισμό και το άλμα στα βασικά αγαθά δήλωσε: «Αυτό που μπαίνει σε μεγάλο κίνδυνο είναι η φτωχοποίηση της κοινωνίας και η πιθανότητα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής όταν δημιουργούμε μια κοινωνία ταχυτήτων».

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τα πράγματα με διαφορετικά γυαλιά. Πρέπει να ξαναδεί τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, στο χονδρεμπόριο. Υπάρχουν και δικαιολογημένες αυξήσεις, αλλά υπάρχουν και αδικαιολόγητες αυξήσεις. Παραδείγματος χάριν, δεν μπορεί να πουλιούνται τα μήλα στο χωράφι 0.20 και να φτάνουν στον καταναλωτή 1,5 με 2 ευρώ».

Ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχουν οι μεσάζοντες και οι αεριτζήδες. Και εδώ πρέπει να υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας. Είχα μιλήσει για αισχροκέρδεια στην αγορά από το Μάρτιο, διότι αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το φαινόμενο της έλλειψης ηλιέλαιου, λες και δεν υπήρχαν αποθέματα στις αποθήκες των εισαγωγέων και διπλασιάστηκε η τιμή του χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος».

Αναφερόμενος στις συνεχόμενες ανατιμήσεις τόνισε: «Από το καλοκαίρι του 2021 οι τιμές των πρώτων υλών αλλά και του κόστους ενέργειας μέρα με τη μέρα εκτοξεύονται. Παρά την ύφεση στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η χώρα παραμένει πάρα πολύ ακριβή στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι μέσα από τις στρεβλώσεις που έχει το σύστημα. Δεν μπορεί να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια γιατί περί εταιρείας πρόκειται. Όταν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται στη χώρα δεν μπορεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό της να υπολογίζεται με βάση την τιμή του ακριβότερου παρόχου».

«Η πρόταση που έχουμε δώσει είναι να υπάρχει πλαφόν και στη χονδρική και στη λιανική τιμή. Όπως, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και έλεγχος της αγοράς».

Κλείνοντας για τα μέχρι στιγμής επιδόματα που έχουν δοθεί δήλωσε: «Φαίνεται ότι δεν έχουμε πετύχει κάτι και ότι είναι καθαρά επικοινωνιακό μέτρο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ίδια την κοινωνία. Το βλέπουμε όλοι οι πολίτες της χώρας, όχι μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι επαγγελματίες. Οι εταιρείες μας δίνουν τιμολόγιο και τιμοκατάλογο εβδομαδιαίο. Άρα και εμείς οι επιχειρήσεις βρισκόμαστε μέσα στην αβεβαιότητα».

Πηγή: ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος