Γερμανία: Πρώην αξιωματούχοι της Volkswagen δικάζονται για το σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ»

Η δίκη τεσσάρων πρώην αξιωματούχων της Volkswagen, που κατηγορούνται για απάτη για το σκάνδαλο των λογισμικών που εμφάνιζαν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων, άρχισε σήμερα παρά την απουσία του πρώην επικεφαλής του ομίλου, κάτι που αποτελεί ένα μείζονα σταθμό στον ποινικό επίλογο του «ντίζελγκεϊτ» που έχει αμαυρώσει την εικόνα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όλοι κατηγορούνται για «απάτη από οργανωμένη συμμορία» και «σοβαρή οικονομική απάτη» σε σχέση μ’ αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο που ξέσπασε το Σεπτέμβριο 2015, όταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στη Γερμανία παραδέχθηκε πως είχε χειραγωγήσει τα λογισμικά 11 εκατομμυρίων οχημάτων ώστε να δείχνουν επίπεδα εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατώτερα από τα πραγματικά.

Όμως η δικαιοσύνη αποφάισε την περασμένη εβδομάδα να διαχωρίσει τη διαδικασία, αναβάλλοντας επ’ αόριστον για ιατρικούς λόγους τη δίκη του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν.

Ηλικίας 74 ετών, ο άνθρωπος που βρισκόταν στο τιμόνι του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2007 ως το 2015, υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση.

Η δίκη που αρχίζει στο Μπρούνσβικ (βόρεια Γερμανία), όχι μακριά από την ιστορική έδρα της Volkswagen, θα είναι η δεύτερη μεγάλη ποινική δίκη που συνδέεται με το «dieselgate» στη Γερμανία και η πρώτη πρώην εργαζομένων της Volkswagen. Η δίκη σε βάρος του Ρούπερτ Στάντλερ, πρώην επικεφαλής της Audi, θυγατρικής του ομίλου Volkswagen, άρχισε πριν από ένα χρόνο και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

– Εννέα εκατομμύρια οχήματα –

Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης δίκης, της οποίας το κατηγορητήριο αναπτύσσεται σε 700 σελίδες, οι δικαστές θα πρέπει να ρίξουν φως σε ερωτήματα: ποιοι, ανάμεσα στους μηχανικούς και τους διευθυντές, γνώριζαν για τη χρήση του λογισμικού της απάτης; Ποια στιγμή την πληροφορήθηκαν; Οι κατηγορούμενοι έστησαν την απάτη ή την ανέχθηκαν για να πουλήσουν περισσότερα οχήματα και να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη;

Ενώπιον των δικαστών βρίσκεται κυρίως ο Χάιντς-Γιάκομπ Νόισερ, πρώην υπεύθυνος ανάπτυξης των κινητήρων του ομίλου και στη συνέχεια τεχνικός διευθυντής της μάρκας VW.

Οι τρεις αλλοι μηχανικοί, οι Γενς Χ., Χάνο Γ. και Τόρστεν Ντ. είχαν καταλάβει θέσεις ευθύνης στις μονάδες τεχνικής ανάπτυξης, από τα ηλεκτρονικά μέχρι τα συστήματα επεξεργασίας των εκπομπών.

«Η κατηγορία της απάτης αφορά περίπου 9 εκατομμύρια οχήματα που πουλήθηκαν στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες» με ζημία «εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» για τους πελάτες, συμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η οικονομική πτυχή του σκανδάλου αφορά φόρους άνω των 800.000 ευρώ που δεν εισέπραξε το κράτος, καθώς τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα έχουν χαμηλότερη φορολογία.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μπρούνσβικ σ’ αυτό το πολυπλόκαμο σκάνδαλο εξακολουθεί να έχει στόχο περισσότερα από 30 άτομα.

ΓΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος