Γερμανία: 83,3 δισ. ευρώ θα κοστίσει το εθνικό πλαφόν στην τιμή αερίου και ηλεκτρικού

Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 83,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων με το εθνικό «φρένο» στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) έστειλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής τις προτάσεις του για την αξιοποίηση κονδυλίων από το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει η κυβέρνηση. Για το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, σχεδιάζεται να διατεθούν 40,3 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα ανακούφισης για το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Προβλέπονται επίσης 43 δισ. ευρώ ως «ρευστότητα και επιδοτήσεις για το «φρένο» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος». Από αυτά, έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να καταβληθούν ως επιχορηγήσεις και ενδιάμεση χρηματοδότηση για τη σταθεροποίηση των τελών του δικτύου.

Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), όπως ονομάζεται το πακέτο ανακούφισης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη εγκριθεί από τα νομοθετικά όργανα της Γερμανίας, Ομοσπονδιακή Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων. Θα χρηματοδοτηθεί με εφάπαξ δανεισμό 200 δισ. ευρώ εκτός του τακτικού προϋπολογισμού.

Από το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί και η χρηματοδότηση της κρατικοποίησης της εταιρίας Uniper, βασικού προμηθευτή φυσικού αερίου, που θα κοστίσει 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και οι επιβαρύνσεις για νοσοκομεία και ιδρύματα περίθαλψης.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος