Γ. Σταθάκης: Με αλχημείες η κυβέρνηση φαντασιώνεται 200.000 θέσεις εργασίας (audio)

«Θεωρώ ότι ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία εντούτοις, η στρατηγική που εφαρμόζεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι επιλογές έχουν αρνητικό πρόσημο», είπε στη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπεύθυνος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης ο κ. Σταθάκης τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία πώς θα γίνει η «πράσινη» μετάβαση. «Η επιλογή του Ταμείου είναι να γίνει με τις δυνάμεις της αγοράς ενώ θα μπορούσε να είναι με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η κυβέρνηση επιλέγει το πρώτο κι αυτό είναι στρατηγικό λάθος γιατί δίνει ένα αρνητικό πρόσημο. Το Ταμείο έχει τρεις στόχους: Την «πράσινη» μετάβαση, τον οικονομικό μετασχηματισμό και την κοινωνική συνοχή. Αν μελετήσει κανείς το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα δει ότι δεν έχει τον τρίτο άξονα. Και όσο κι αν ψάξει, θα δει παντελή έλλειψη υποδομών στην υγεία και στην εκπαίδευση», ανέφερε ο στη συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι μία μικρή αλχημεία στο πρόγραμμα, προσθέτοντας και τα ΕΣΠΑ για να δώσει ένα νούμερο 80 δισ. ευρώ και να προκρίνει ένα αποτέλεσμα 200.000 θέσεων εργασίας. «Δεν στέκομαι στις προβλέψεις, τα κριτήρια του Ταμείου θα έπρεπε να ήταν πολύ ισχυρά, πως διαμορφώνουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία, δεν υπάρχει αυτό το κριτήριο. Εντούτοις θεωρώ ότι ο συνδυασμός αυτών των πόρων δίνει μία δυναμική στην οικονομία αλλά με τον τρόπο που το χειρίζεται η κυβέρνηση επιφέρει λιγότερα οφέλη», τόνισε.

«Το Ταμείο αν το κοιτάξει κανείς ως άθροισμα, προφανώς συνδέεται με κάποια συμφέροντα -το λέω όχι με την κακή έννοια- αλλά την πραγματολογική. Αν ακολουθούσε ένα άλλο μοντέλο στην “πράσινη” μετάβαση οι τέσσερις – πέντε εταιρείες που θα πάρουν τη μετάβαση, θα μοιράζονταν τα οφέλη με την κοινωνία. Το δικό μας αφήγημα είναι ένα πιο στρατηγικό αφήγημα, ήταν έτοιμο πριν τη πανδημία, δόθηκε στη δημοσιότητα τώρα. Η κεντρική του ιδέα είναι ότι η «πράσινη» μετάβαση μπορεί να γίνει με την κοινωνία παρούσα», υποστήριξε ο υπεύθυνος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105, 8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος