Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ: Θα περάσουμε τα έσοδα του 2019 – Το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο για τις επιχειρήσεις (video)

«Έχουμε ξεκινήσει σειρά επαφών στις 13 περιφέρειες της χώρας προκειμένου να παρουσιάσουμε το στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.


Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι «το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε όλοι, ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρηση και τοπική αυτοδιοίκηση αν θέλουμε τον τουρισμό μας να τον διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο όπως είναι σήμερα και να αυξήσουμε το αποτύπωμά του στην οικονομία και την κοινωνία».

Μιλώντας για τη φετινή τουριστική χρονιά την χαρακτήρισε ιδιαίτερη μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς όπως είπε το 2020 είχαμε 75% μείωση των τουριστικών εισπράξεων και το 2021 είχαμε 45% μείωση των τουριστικών εισπράξεων, σε σχέση με το 2019.

«Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Μεσογείου που λειτούργησε το 2020 και το 2021 κεφαλαιοποίησε αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια να λειτουργήσει μέσα από τον κορονοϊό» είπε.

Αναφερόμενος στο σήμερα είπε ότι η πανδημία έχει αλλάξει πολλά πράγματα. Είμαστε σε ένα περιβάλλον τεράστιας γεωπολιτικής αστάθειας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος που έχουν αρνητική επίπτωση στο εισόδημα του ευρωπαίου πολίτη.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να περάσουμε τα έσοδα του 2019, αλλά δεν θα είναι το ίδιο το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις γιατί έχουμε αύξηση στο ενεργειακό κόστος, στα αναλώσιμα, στο δανειακό κόστος ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού και της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με την αύξηση των επιτοκίων. Είναι μια περίεργη χρονιά. Ο τουρισμός υπεραποδίδει και βοηθάει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που έχει μπροστά της».

Τεράστιο το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού

Μιλώντας για τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται στον τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παραδέχτηκε ότι είναι τεράστιο και ότι δεν αντιμετωπίζεται με μαγικές κινήσεις.

«Είναι πρόβλημα που ο τομέας των υπηρεσιών θα αντιμετωπίσει για πολλά χρόνια στον Ευρωπαϊκό Νότο» είπε και πρόσθεσε ότι «ως ΣΕΤΕ πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να έχει καλό τουριστικό προϊόν χωρίς καλούς εργαζομένους γιατί ουσιαστικά αυτοί παράγουν το προϊόν».

Συμπλήρωσε ότι «χρειάζονται πολιτικές της κεντρικής διοίκησης και ιδιωτικού τομέα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» ώστε ο τουρισμός να είναι μια εποχική δραστηριότητα τεσσάρων – πέντε μηνών».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης | Κέρκυρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος