Γ. Οικονόμου για Market Pass: Ανοίγει αύριο 21/2 η πλατφόρμα για συγκεκριμένα ΑΦΜ

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Market Pass, την Τρίτη, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όπως είπε, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο το απόγευμα για συγκεκριμένα ΑΦΜ και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την Τετάρτη.

Στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το Market Pass αναφέρθηκε στην αρχή της ενημέρωσής του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο το απόγευμα για συγκεκριμένα ΑΦΜ και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έως την Τετάρτη.

Επανέλαβε ότι δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επίσης οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Η ενίσχυση του Market Pass ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων” ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη το “Καλάθι του Νοικοκυριού” διευρύνεται κατά 9 κατηγορίες προϊόντων. Από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60 ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το “Σαρακοστιανό Καλάθι“. Ακόμη εντός ενός μήνα υποχρεώνονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάξουν τα ταμπελάκια τιμών ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλείων που δημιουργήθηκαν όπως είπε από την κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-katanalotis, στο όριο που τέθηκε στο ποσοστό κέρδους και στην ίδρυση της ΔΥΜΕΑ της υπηρεσίας που κάνει καθημερινά ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Αντέτεινε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές. Υπογράμμισε ακόμη: «Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία κι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν».

Ασχολήθηκε στη συνέχεια με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρείες security. Αναφέρθηκε με αφορμή αυτή, στη μείωση της ανεργίας, τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και στην προετοιμασία και μίας ακόμη που θα έρθει να προστεθεί στις δύο προηγούμενες, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Πέρασε στη συνέχεια στη ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στους καλλιτέχνες αναφέροντας ότι η κυβέρνηση εξηγώντας με ειλικρίνεια, με σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα το Ενωσιακό Δίκαιο αλλά και το Εθνικό Πλαίσιο Διαβάθμισης Ακαδημαϊκών Προσόντων τήρησε τη δέσμευσή της, τη δέσμευση που δόθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Συνόψισε στις δεσμεύσεις της συνάντησης με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και ανέλυσε πώς αυτές υλοποιούνται με βάση την ΚΥΑ. «Επαναλαμβάνω πως η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της γι αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα που αφορούν την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος με τη βαθμίδα ΤΕ, είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον Οργανισμό, τον ΕΟΠΕΠ και προκαλούν αρνητικές αντανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια μίλησε για την αναβάθμιση του «Ογκολογικού Κέντρου Μαριάννα Βαρδινογιάννη- Ελπίδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν μελετάται σχέδιο ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους από τα funds. «Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη. Πολιτικές που έχουν αναδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα όπως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι διμερείς ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της η οποία σύντομα θα ισχύσει, για ένα νέο πλαίσιο δόσεων και πλαίσιο προστασίας για τους πιο ευάλωτους. Δημιουργούμε εργαλεία, όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλά για να δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με ιδιαίτερη πρόνοια και προστασία για τους πιο ευάλωτους», απάντησε ο κ. Οικονόμου.

Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκία

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Μπλίνκεν και τις θέσεις του για τα F16 στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αυτή η επίσκεψη είναι εξαιρετικά θετικό γεγονός ενώ οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Ανέφερε πως όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή σκηνή θα είναι στο τραπέζι και πως οι θέσεις του κ. Μπλίνκεν είναι γνωστές. «Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τη σχέση της με τις ΗΠΑ ανάλογα με τις σχέσεις τους με άλλες χώρες. Σταθμίζουμε φυσικά τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με την πολιτική της να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Οι δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που προσπαθεί να κατοχυρώσει η Τουρκια, αν και όποτε τα κατοχυρώσει», τόνισε.

Για την συνάντηση του κ. Μπλίνκεν και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πολύ θετικό που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες. Σημείωσε επίσης ότι η στάση κομμάτων και προσώπων έχει καταγραφεί και είναι γνωστή με τη συμπεριφορά τους στο κοινοβούλιο καθώς είναι γνωστό ποιοι ψήφισαν τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και ποιοι τις καταψήφισαν.

Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό απάντησε πως περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος