Γ. Μανιάτης: Ποιές οι εναλλακτικές μας για τροφοδοσία με φυσικό αέριο (video)

“Η Πατρίδα μας μπορεί να αποτελέσει μία νέα πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της Ευρώπης, με τα μεγάλα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και με τον αγωγό EastMed” δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “με νέα ματιά” ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Παραδέχτηκε ότι αυτό δεν θα είναι η λύση της επόμενης ημέρας, ωστόσο πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς “στην ενέργεια πρέπει να σχεδιάσεις μακροπρόθεσμα”. Όπως τόνισε γίνονται “τεκτονικού χαρακτήρα μεταβολές στα θέματα ενέργειας. Η Ευρώπη,  για πολλά χρόνια θα πάψει να θεωρεί ενεργειακό εταίρο της τη Ρωσία, καθώς το 40% των ενεργειακών αναγκών της σε φυσικό αέριο που κάλυπτε από τη Ρωσία, πλέον είναι απολύτως επισφαλές.

Όπως εξήγησε, “αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη που έως τώρα, εξαντλούνταν σε ευχολόγια να απεξαρτηθούμε ενεργειακά από τη Ρωσία και δεν έκαναν τίποτε, θα πρέπει να πάρει δραστικές αποφάσεις αλλαγής του δικού της ενεργειακού δόγματος.

Κάνοντας αναφορά στις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν εν μέσω αυτής της κρίσης επισήμανε : “Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ευρώπη παίρνει το 40% του αερίου της από τη Ρωσία. Αυτό το 40% πλέον είναι απολύτως επισφαλές, άρα η Ευρώπη πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας γι΄αυτό το ποσοσστό, που αντιστοιχεί σε τεράστια ποσότητα.

Η μία λύση είναι να παίρνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική, από το Κατάρ, κ.λ.π, που όμως οι υποδομές σε υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν ένα όριο. Δεν μπορούν πια να δώσουν τέτοιες μεγάλες ποσότητες.

Η άλλη πηγή είναι η Ευρώπη να βρει μια άλλη πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο με αγωγό. Η μοναδική επιλογή που υπάρχει τα τελευταία δέκα χρόνια για την Ευρώπη να τροφοδοτηθεί με σταθερό αγωγό είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, και είναι ο αγωγός EastMed. Τον οποίο με πολύ ελαφρότητα και χωρίς καμία τεκμηρίωση, οι ΗΠΑ είπαν πως “εμείς δεν το στηρίζουμε πια” και τώρα τον έχουμε δέκα φορές περισσότερο ανάγκη τον EastMed για να πάρουμε το φυσικό αέριο που έτσι και αλλιώς θα μας λήψει λόγω Ρωσίας”

Όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι “στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά η Ελλάδα είναι η Ελλάδα από το 2014 είναι η έκτη καλύτερη χώρα στον κόσμο στην κατά κεφαλή παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας και το αντίστοιχο συμβαίνει και στα αιολικά. Άρα πάμε πολύ καλά στις πράσινες μορφές ενέργειας. Όμως ακόμη η πράσινη ενέργεια είναι ακόμη ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε. Καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών μας σε ενέργεια”

Για την απολιγνιτοποίηση ανέφερε “Η ΔΕΗ ορθά αποφάσισε πριν δύο χρόνια να διώξουμε τον λιγνίτη, που ωστόσο υπάρχει ακόμη ως μονάδα εφεδρείας. Πάντα θα έχουμε δύο εργοστάσια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να τα βάλουμε να δουλέψουν με λιγνίτη”.

“Αυτό όμως που αποτελεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια την επιλογή της Ελλάδας είναι τα δικά μας κοιτάσματα νότια της Κρήτης σε φυσικό αέριο” τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ