Γ. Γεωργαντάς: Έρχεται αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα εκτροφής

Η καλή εγχώρια παραγωγή και η σωστή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας εγγυώνται την επισιτιστική επάρκεια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμενους δημοσιογράφους. Ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής φέτος. Ωστόσο για το 2023 δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι συνθήκες, πρόσθεσε.

Στην οικονομική φαρέτρα του υπουργείου είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 26 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν με μεταφορά κονδυλίων από το Β πυλώνα της ΚAΠ, μετά από έγκριση της Κομισιόν. Οι αποφάσεις αναμένονται μέχρι το Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στις αρχικές στρεβλώσεις της αγοράς ανέφερε ό,τι δε συνεχίζονται καθώς υπάρχουν αποθέματα από τις αναγκαίες εισαγωγές που έγιναν αλλά σε αυξημένες τιμές. Προσέθεσε ότι “αναθεωρούμε και επικαιροποιούμε τα ποσά της ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων ανακοινώνοντας την αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα εκτροφής. Για παράδειγμα ανά θηλάζουσα αγελάδα η επιδότηση θα είναι 145 ευρώ, για τα εκτρεφόμενα ζώα ελληνικών φυλών έως 12 μηνών ποσό μέχρι 200 ευρώ, ενώ θα ενισχύονται με 250 ευρώ όσοι αγοράζουν για πάχυνση μόνο ζώα ελληνικών φυλών“.

Μέλημα μας η ανάπτυξη της κτηνοτροφία αφού σε κρέας όπως το βόειο οι εισαγωγές ανέρχονται σε 85%. Εξάλλου δίνεται η δυνατότητα σε όσους κτηνοτρόφους εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτικών Επιχειρήσεων ακόμη και τώρα μπορούν να λάβουν την ενίσχυση του 2% επί του τζίρου του 2021 για την αγορά ζωοτροφών. Ήδη έχουν διατεθεί 39 από τα 49 εκατομμύρια που έχουν προϋπολογισθεί” είπε.

Σε ότι αφορά τη φυτική παραγωγή και τις αποζημιώσεις ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση ο ΕΛΓΑ θα προκαταβάλει το 60% για τις ζημιές από τον παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Αργολίδα και Λακωνία στο τέλος Ιανουαρίου 2022 ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος