Φυσικό αέριο: Νέα ευρωπαϊκή «μάχη» για το πλαφόν – Προκρίνεται το ιβηρικό μοντέλο

Array

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στην Πράγα καθώς επιδιώκουν ένα κοινό σχέδιο για να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών, την ώρα που η Ευρώπη οδεύει σε έναν δύσκολο χειμώνα.

«Πρέπει να βρούμε μια γρήγορη λύση που θα είναι εφαρμόσιμη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι εθνικές λύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τα εμπρός» πρόσθεσε.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου κατά σχεδόν 90% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, παραμένουν αντίθετες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Αυτές οι συζητήσεις «πήγαν προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ – αναφερόμενος στις πολυάριθμες επιλογές που διατίθενται. «Θα έλεγα ότι οι προσδοκίες είναι χαμηλές», είπε ο διπλωμάτης για τη συνάντηση της Τετάρτης. Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι ότι θα προκύψει συμφωνία.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι χώρες κλίνουν προς το «Ιβηρικό μοντέλο» περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως γρήγορη λύση. Η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν αυτό το σχέδιο τον Ιούνιο, το οποίο βοήθησε στη συγκράτηση των τοπικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδέα έχει κερδίσει υποστήριξη μεταξύ άλλων χωρών, αν και ορισμένοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς η χρήση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε μετά την εφαρμογή του μέτρου.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ έσπευσαν να εφαρμόσουν την παρακράτηση μέρους των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, καθώς και την επιβολή από κοινού περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όμως η πίεση να υιοθετηθούν μέτρα με εφαρμογή σε όλη την ΕΕ εντείνεται, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας πως θα δαπανήσει ως και 200 δισεκ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από τα υψηλά κόστη της ενέργειας, που προκάλεσε ενόχληση σε άλλες κυβερνήσεις καθώς τα μέτρα στήριξης αποδεικνύονται πολύ άνισα από χώρα σε χώρα.

Στήριξη όμως υπάρχει και στην πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών. Η πρόταση αυτή αφορά σε έναν δυναμικό διάδρομο τιμών, δηλαδή ένα ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου. Ο εν λόγω «μηχανισμός» θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές (Ρωσία) ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου. Επίσης προβλέπεται ότι εφόσον απαιτηθεί, οι συναλλαγές θα γίνουν σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που θα καθορίζονται από τον «διάδρομο», με αντικειμενικό στόχο την «προσέλκυση» ποσοτήτων αερίου.

Η παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν ίσως πάντως και να μην γίνει τελικά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου αλλά στις 25 Οκτωβρίου όταν και πραγματοποιείται η τακτική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Ίσως μάλιστα να υπάρξει μια νέα, έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας μέσα στον Νοέμβριο.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος