«Φρέναρε» η ζήτηση στεγαστικών δανείων – Αυξήθηκε η ζήτηση επιχειρηματικών

Array

Μειωμένη ήταν η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το τρίτο τρίμηνο του 2022, αφενός λόγω της αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων και αφετέρου της χειροτέρευσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ενώ αντίθετα αύξηση σημείωσε η συνολική ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος:

  • Η συνολική ζήτηση δανείων από τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις, στο γ΄ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

  • Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε. Οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το δ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022. Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022. Αμετάβλητα παρέμειναν και τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά.

Επιμέλεια: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος