Φορολογική απάτη ερευνά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Στο πλαίσιο του γενικού ελέγχου που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Μάρτιο εντόπισε δεκάδες ύποπτες ροές τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνταν μέσω συγκεκριμένου υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην Αργυρούπολη. Αμέσως απενεργοποιήθηκαν οι λογαριασμοί της τράπεζας μέσω της οποίας διενεργούνταν οι παράνομες συναλλαγές. 

Τα στοιχεία της υπόθεσης τέθηκαν υπόψη της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ήδη ο Πρόεδρός της κος Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση της μεγάλης φορολογικής απάτης. Ερευνώμενα πρόσωπα είναι ένας επιχειρηματίας από την Αρμενία, στελέχη δύο λογιστικών γραφείων σε Νέα Ιωνία και Πειραιά και ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας. 

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος συνεργαζόταν με δύο λογιστικά γραφεία, τα οποία είχαν συστήσει λογιστικές εταιρείες- φαντάσματα και είχαν εκδόσει γι αυτές και ΑΦΜ. 

Οι πλαστές εταιρείες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και  προμηθεύονταν  τα μπλοκ επιταγών από την επίμαχη τράπεζα. Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν  καταθέσεις  με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό  και αμέσως μετά  γινόταν ανάληψη των ποσών, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.  Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτήδειοι κατάφερναν να νομιμοποιούν τις συναλλαγές, μέσω του συγκεκριμένου υποκαταστήματος Τράπεζας. Τα τεράστια ποσά διοχετεύονταν σε άγνωστα ακόμα πρόσωπα.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας στην Αργυρούπολη, ενώ το λογιστικό γραφείο του Πειραιά σταμάτησε κάθε είδους συναλλαγή και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες. Αντίθετα, το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, έχει προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων των εμπλεκομένων. 

Οι ελεγχόμενοι ερευνώνται για τα κακουργήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος