Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκαν περίπου 1,2 εκατ. – Ο ΕΝΦΙΑ περιορίζει τα πιστωτικά εκκαθαριστικά

Ανεβάζει «στροφές» μέρα με τη μέρα ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες ξεπέρασαν πλέον το 1.253.000 (περίπου το 20%). 

Το μέσο ημερήσιο πλήθος κινείται πλέον σταθερά πάνω από τις 70.000, από 30.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 1.253.591 φορολογούμενοι έχουν οριστικοποιήσει τη διαδικασία της υποβολής έναντι 1.099.559 που είχαν ανέβει την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι στο TAXIS.  

Οι εκλογές ωστόσο εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό υποβολής αλλάζοντας ενδεχομένως και το χρονοδιάγραμμα, μεταθέτοντας την καταληκτική προθεσμία για το τέλος Ιουλίου από 30 Ιουνίου που είναι σήμερα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο για επαναληπτικές εκλογές τον Ιούλιο. 

Από τη «ακτινογραφία» των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής: 

– Το 53,62% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 672.171 είναι μηδενικά. 

– Το 29,44% των φορολογουμένων ή τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 369.057 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 294,34 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 797 ευρώ. 

– Για το 16,94% των φορολογουμένων ή για 212.358 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 76,77 εκατ. ευρώ, δηλαδή 361 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα. 

– Συνολικά, το 70,56% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή. 

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. 

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ 

Αλλαγή …εικόνας καταγράφεται και στις επιστροφές φόρου, καθώς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ μείωσε δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων λόγω των συμψηφισμών στους οποίους προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν οφειλή από ΕΝΦΙΑ, αλλά ταυτόχρονα έχουν και πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος, λαμβάνουν επιστροφή μόνο εάν υπάρξουν υπόλοιπα με τον συμψηφισμό. Ο επιστρεφόμενος φόρος μειώνεται κατά το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ και το υπόλοιπο καταβάλλεται στον φορολογούμενο. Ήδη το ποσοστό της άμεσης επιστροφής φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους από 77% που ήταν την περασμένη εβδομάδα έχει υποχωρήσει στο 59%. 

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 

Στο μεταξύ, στους κωδικούς 727-728 του Ε1 θα πρέπει να δηλωθεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο κατέβαλαν το 2022 οι δικαιούχοι στο πλαίσιο της τμηματικής αποπληρωμής της οφειλής, μετά το «κούρεμα» έως και 75%. 

Αυτό διευκρινίζει νεότερη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ στην οποία τονίζεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή λογίζεται ως κρατικό δάνειο. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ στους κωδικούς προαναφερθέντες κωδικούς της φορολογικής δήλωσης συμπληρώνεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης που κατεβλήθη το έτος 2022 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά. Επίσης, συμπληρώνεται το ποσό που κατεβλήθη για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων). Στην περίπτωση αναγραφής ποσού στους κωδικούς 727-728, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό και το ποσό τυχόν τόκων υπερημερίας. 

Επιπλέον, αναγράφονται αθροιστικά τα ποσά που κατέβαλε ο ίδιος ο φορολογούμενος καθώς και η συνεισφορά του Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα», για τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως δανείων προς χρηματοδοτικούς φορείς, τα οποία εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναγράφεται και στους κωδικούς 781-782 του Πίνακα 6, στην επιλογή «Λοιπές περιπτώσεις»

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος