Fed: Προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25%

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η FED θέσπισε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση και δείχνοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους. Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

“Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση. “Η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να είναι σκόπιμη κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής επαρκώς περιοριστική ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου”. Αυτή η διατύπωση, όπως σχολιάζει το CNBC, αποτελεί απόκλιση από προηγούμενες δηλώσεις που ανέφεραν ότι “συνεχείς αυξήσεις” θα ήταν κατάλληλες για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

“Η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο μπροστά της και είναι πιθανό να είναι ανώμαλη”, δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Ζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες.

Ο ήπιος τόνος στην δήλωση της κεντρικής τράπεζας ήρθε εν μέσω μιας τραπεζικής κρίσης που έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη σταθερότητα του συστήματος. Η δήλωση αναφέρεται σε πιθανές επιπτώσεις από τα γεγονότα.

“Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό”, δήλωσε η επιτροπή. “Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πάουελ δήλωσε ότι η FOMC εξέτασε το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων λόγω της τραπεζικής κρίσης, αλλά τελικά ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων λόγω των ενδιάμεσων στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ισχύ της αγοράς εργασίας.

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος